hero
Balkányi Nóra 2021. október 12. 15:59
Miután épp elég rosszul áll a renoméja, a Facebook most a tiniket védené
Új, fiatalokat védő szabályozásokat tervez bevezetni a cég, miután Frances Haugen volt Facebook-alkalmazott arról nyilatkozott, hogy a vállalat a profitot választja a biztonság helyett.

Haugen először október elején beszélt a 60 minutes on Sunday című műsorban. Azt mondta, a cégnek komoly társadalomromboló hatása van és mindig a profitot választotta, amikor morális dilemmába került. Sokat veszített népszerűségéből a Facebook azzal is, hogy szintén múlt hétfőn, hat órán keresztül elérhetetlenné vált

A Facebook nemzetközi ügyekért felelős alelnöke, Nick Clegg most arról nyilatkozott, hogy a fiatalok feedjében Facebookon és Instagramon előnyben lesznek a barátok posztjai a politikai tartalmak helyett  – írja a Nowthis. A kamaszok védelméért vezetik be a “take a break” funkciót is, ami időnként szól majd, hogy itt lenne az idő elszakadni a platformtól. Clegg azt mondta, főleg az újra és újra előjövő, ismétlődő, de semmilyen szinten sem hasznos tartalmakról szeretnék elterelni a fiatalokat. 

A Facebook korábban tervezte elindítani az Instagram Kids szolgáltatását is, ami kifejezetten 13 év alatti gyerekeknek szólt volna. Adam Mosser Instagram-vezető egy szeptemberi posztja szerint még dolgoznak a projekten szülőkkel, szakértőkkel és döntéshozókkal együtt.

Ha nincsenek tények, eltűnnek az igazságok

Közben a friss Nobel-békedíjas, Fülöp-szigeteki újságíró, Maria Ressa is arról beszélt, hogy a Facebook a demokráciát fenyegeti. Ressa szerint a közösségi platform nem képes a hamis információ terjedését megállítani, algoritmusai pedig a haraggal és gyűlölettel összekötött hazugságok terjedését helyezik előtérbe a tényekkel szemben. 

Idén a Nobel-békedíjat két újságíró kapta, Ressa mellett még az orosz Dmitrij Muratov. Az indoklás szerint a az elismerést a „demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” vehették át.

via Nowthis, Guardian, 24.hu; nyitókép: John Holcroft