hero
Nagy Zsolt 2021. október 04. 13:11
Társadalomromboló hatásról és etnikai feszültségkeltésről beszélt egy volt Facebook-alkalmazott
Szerinte a cég újra és újra a pénzt választotta, amikor morális dilemmába kerültek.

A közbiztonságra is veszélyes az, ahogy a Facebook működik - mondta egy volt Facebook alkalmazott a 60 minutes on Sunday című műsorban. “Összeférhetetlen volt sokszor a közjó érdeke azzal, ami a Facebook érdeke, és a Facebook újra és újra a saját érdekeit helyezte előtérbe." - állítja Frances Haugen. 

A kiszivárogtatott dokumentumok Haugen szerint bizonyítják, hogy a cég semmit nem tett azért, hogy kordában tartsa a gyűlölködő, dezinformáló és erőszakos tartalmakat, noha ennek az ellenkezőjét ígérte korábban. “A Facebook azon verziója, amit jelenleg használunk, szétsazakítja a társadalmakat, világszerte okoz etnikai feszültségeket” -  mondta Heugen, aki 2019 óta dolgozott a cégnél. A Guardian szerint Heugen azért csatlakozott a vállalathoz, hogy segítsen a cégnek megbirkózni a dezinformációs kampányokkal, ám saját bevallása szerint hamar érzékelte, hogy a cég oldaláról kevés akarat mutatkozik arra, hogy ezt a problémát valóban kezeljék, noha az eszközeik megvoltak hozzá. 

Haugen leszögezte, hogy Zuckerberg célja nem az volt, hogy egy gyűlöletkeltő platformot építsen, a vezetői döntések vezettek oda, hogy a platform a dezinformációs-és gyűlöletkeltő kampányok melegágyává vált.  A Facebook a 2020-as amerikai elnökválasztás környékén átállította az algoritmust úgy, hogy a politikai tartalmak előtérbe kerültek a hírfolyamban, majd utána visszaálltak a korábbi algoritmusra, ami a tartalomra adott reakciókat vette figyelembe. Heugen szerint ez a döntés vezethetett oda, hogy január hatodikán tüntetők megostromolták a Capitolium épületét. “A Facebook rájött, hogy ha a biztonságos algoritmust használják, az emberek kevesebb időt töltenek az oldalon, kevesebb hirdetésre kattintanak, így kevesebb lesz a bevétel is.” - mondta Haugen. 

A kiszivárogtatott dokumentumokkal kapcsolatban kedden kongresszusi kihallgatásra is sor kerül.  A Wall Street Journalnak a Facebook szóvivője, Andy Stone azt mondta, hogy azok a vádak mely szerint a Facebook előnyben részesíti a kifogásolható tartalmakat, és nem tesz semmit azok visszaszorítása érdekében, egyszerűen nem igazak.