Nagy Zsolt 2021. október 06. 15:25
70 millió új júzert hozott a Telegramnak egyetlen nap alatt a Facebook bedőlése
Mindenki alternatív megoldás után nézett, miután elérhetetlenné vált a Facebook, a Whatsapp és az Instagram is.

Rekordméretű, hetvenmilliós ugrást tapasztalt a felhasználók számaiban a Telegram, miután a Facebook egy eddig precedens nélküli, órákig tartó leállással küzdött. A számítások szerint a hat órán át tartó szolgáltatáskiesés miatt 7 milliárd dollárt bukott a cég, és közben a konkurens csevegőappokhoz özönlöttek az új felhasználók.

A Telegramnak eddig 500 milllió felhasználója volt, így a mostani növekmény meghaladja a 10 százalékos ugrást egyetlen nap alatt. Utoljára szignifikáns kiugrást januárban tapasztaltak, és az is a Facebooknak volt köszönhető, ugyanis a Zuckerberg-birodalomhoz tartozó Whatsappnál egy személyes adatokra vonatkozó új irányelv ködös ismertetése miatt sokan úgy értelmezték azt, hogy onnantól kezdve a Facebookkal is megosztják a felhasználói adatokat, ezért inkább szedték a sátorfájukat, és átnyergeltek a Telegramra. 

A Verge szerint azért ennek az ugrásnak is megvolt az ára, a Telegram-júzerek az Egyesült Államokban érezhetően lassabb szolgáltatást kaptak, mert nem volt felkészülve a rendszer ekkora terhelésnövekedésre. A Viber és a Signal is jócskán tudta növelni a felhasználóinak a számát, a Twitter pedig azonnal komiszkodni kezdett.