hero
Balkányi Nóra 2021. augusztus 30. 16:18
Nagyon nem éri meg eredetiskedni a Facebookon
A cég saját adatai szerint a legnézettebb egyéni tartalmakat majdnem mind nyúlták valahonnan.

A Facebook pár hete osztotta meg először Widely Viewed Content Report néven a legnézettebb tartalmakról szóló jelentését. Az anyag a második negyedévet, vagyis az április 1. és június 30. közötti időszakot vizsgálta az Egyesült Államokból. 

A legnézettebb posztot – egy simán gagyi, nézz rá a betűkre és az első három szó meghatározza a valóságod jellegű kukaság – már több, mint 80,6 millióan látták: 
 

A Facebook vizsgálata szerint a legnézettebb kontentek között leggyakrabban ezek a közéleti cicás szöveges mémek szerepelnek. A közösségi média platform tehát egyrészt hangosan igyekszik kiabálni arról, hogy elsősorban nem megosztó politikai hírek forrása, másrészt az adatok minőségét nézve nem igazán adott mély betekintést. Megtudhattuk például, hogy a legtöbbször megosztott domain az oldalon a Youtube. Bamm. 

A Verge viszont nem adta fel, elmélyedt a Facebook-jelentésben. A lap arra jutott, hogy ugyan az továbbra sem világos, hogy pontosan hogyan terjed a platformon a járvánnyal kapcsolatos fake news (ellentétben nyugtalanítóan stabil tudásunkkal arról, hogy a TikTokon könnyen és nagyon), de így is kiderül valami, ami nem vet túl jó fényt a Facebookra.

Egyrészt a Q2 legnézettebb poszjainak legnagyobb része, amellett, hogy szöveges mém, majdnem mind máshonnan átvett kontent. Másrészt úgy tűnik, a mai napig vígan működnek az oldalon azok a közönségépítő technikák, amikkel a 2016-os évet oly emlékezetesen befolyásolta Oroszország. A Verge megnézte, eredetileg honnan származtak a legnépszerűbb posztok, a legnépszerűbb linkek alapján pedig eljutott egy amerikai veteránokat átverő csoporthoz is. 

A teljes cikket eléritek itt.

Még néhány kedves információ a Facebook-jelentésből:
 

  • 2021 Q2 legnézettebb posztjait itt lehet átböngészni
  • a top húszba bekerült posztok közül összesen négy bír eredeti tartalommal
  • a posztok eredetije nem meglepő helyekről származik: a Reddit, a Quora vagy a Twitter mind népszerű forrás

Borítókép: A harcosok klubja vonatkozó jelenete