hero
Az influencer-újságírók és a videók a jövő
A digitális piac YouTube-on kezdődő paradigmaváltására a hirdetőknek és a médiacégeknek is muszáj volt reagálni. Azóta az influencerek valósággal szárnyalnak, a videós tartalmakra még többen kattintanak, és egyre nagyobb kraftot éreznek bennük a hirdetők is. A Central Médiacsoport ezért nyár végén kompletten újragondolta videós stratégiáját, médialaborjában új felszereléssel és megoldásokkal rendezkedett be a mozgóképes tartalmak értékesítésére. (X)

„Folyamatosan követjük a globális online piaci trendeket, amit egyre jobban a videós tartalmak határoznak meg. Ezért az elmúlt időszakban az volt a legfontosabb célunk, hogy minden korábbinál fejlettebb audiovizuális élményt adhassunk olvasóinknak és hirdetőinknek. Erre már összeállt egy külön videós csapatunk, de az újságíróink felé is elvárás, hogy képesek legyenek videós anyagokban is gondolkodni” – fogalmazott Rusvai Richárd, a Central Médiacsoport digitális értékesítési igazgatója. Hozzátette, amíg a legtöbb ilyen szerkesztőségi tartalom korábban szinte csak a 24.hu és az NLCafé oldalán jelent meg, ma már a NoSalty is egyre több receptet készít videós formában, a HáziPatika.com nyitóoldalán pedig egy videós médialepedőt is elkülönítettek a szakértői véleményeket és olvasói történeteket feldolgozó magazinos tartalmak gyűjtésére.

Azzal pedig, hogy a kiadó digitális portfólióját augusztusban a világ egyik vezető videós platformjára, a JW Playerre költöztette, ma már sebességben, hangzásban és képélményben is jobb videós tartalmakat képes olvasói elé vinni, miközben hirdetőit is olyan egyedi megoldásokkal tudja megkínálni, amelyekre korábban nem volt lehetősége.

Márpedig a hirdetők videókban és influencerekben gondolkodnak

Tavasszal írhattuk le harmadszor, hogy a digitális reklámpiac megint nagyobb szeletet harapott ki az előző évi reklámtortából a tévés szektor kárára, és ebben az egyre növekvő internetes forgalomban egyre inkább a videók játszanak szerepet. A hirdetők 2017-ben a hazai piacon még csak 12,3 százalékkal, Európában már 34,8 százalékkal több pénzt költöttek videóhirdetésekre az előző évhez képest, ami mögött a közösségi média, az automatizált médiaértékesítés és a márkaépítésre költött összegek növekedése áll. (Forrás: IAB Hungary Adex és IAB Europe 2017-es digitális reklámköltési adatok)

István Katalin

Az pedig, hogy az online videós hirdetések egyre nagyobb arányban jelennek meg a cégek marketingmixében, leginkább három dolognak köszönhető. Remekül használhatják a figyelem felkeltésére, gyorsan növelhetik általuk márkájuk ismertségét, ráadásul a videók képesek egy olyan közeget teremteni, ahol kapcsolatba léphetnek a felhasználókkal, a közösségi oldalakon megosztva például azonnali visszajelzéseket kaphatnak termékeikről. Ugyanakkor a digitális videóhirdetések piacának egyre jelentősebb részét már az influencerek tartják mozgásban, a több tíz- vagy százezres követőtáborral rendelkező vloggerekben és az influencerként működő videós újságírókban egyre többször látnak fantáziát a hirdetők is.

István Katalin, a Henkel Magyarország Kft. senior brand és trade marketing menedzsere például arról beszélt, hogy ma már a vloggerek által készített videók jelentik számukra a legértékesebb digitális hirdetési felületet. „Nem is kezdünk kampányba nélkülük. Ár-érték arányban, elérések és hitelesség szempontjából ők jelentik a legjobb megoldást, és engagementet is könnyebben tudunk velük szerezni.”

Ugyanakkor a Henkel kozmetikai márkái esetében a banner fókuszú kampányokban elsősorban már a videós hirdetéseket alkalmazzák, amelyek István Katalin szerint akár ötször több átkattintást is képesek hozni a statikushoz képest.

Persze, nem mindegy, hova ágyaznak meg a videóknak

Török Judit

Török Judit, a Mediacom digitális vezetője szerint az utóbbi időben a hirdetők egyre inkább úgy tervezik médiavásárlásaikat, hogy a televízió mellett mindenképp kerüljenek online videós hirdetések is a kosarukba. „A gyorsan befogadható, audiovizuális tartalmat átadó megoldások egyre népszerűbbek. Még az inkább klasszikusan tévés hirdetőink között is megugrott az igény a videós hirdetésekre. Persze, a YouTube-botrány sok hirdető szemét felnyitotta. Egyre többeknek vált fontossá, hogy biztonságos környezetben jelenjenek meg a hirdetéseik, és ezért hajlandóak is többet áldozni” – utalt Török Judit a tavalyi év legnagyobb videómegosztós botrányára, amelyet a The Times egyik cikke robbantott ki, amikor arról írt, hogy a YouTube-on rassziszta, terrorista és pedofil tartalmú videók mellett jelentek meg számos márka hirdetései. A Google/Alphabet részvényei azonnal zuhanni kezdtek, a cégek, köztük globális márkák azonnali bojkottot jelentettek, egyesek csak a hirdetéseiket szedték le a YouTube-ról, mások a Google teljes hirdetési hálózatából kiléptek. 

„Nálunk a videós hirdetések kizárólag ellenőrzött, releváns tematikájú, szerkesztett tartalmi környezetben jelennek meg” – utalt ezzel Rusvai arra, hogy nem egy mindent elbíró videós gyűjtőplatformnak akartak megágyazni, hanem egy tartalomfókuszú videós csatornának, amely a márkabiztonságot is tudja garantálni. A nagyobb márkák ugyanis nem kockáztatnak, ma már a stratégiájuk részeként határozzák meg, hogy csak biztonságos tartalmi környezetben vásárolnak hirdetést. Ezt a márkabiztonságot pedig hamarosan már a programozott vásárlásoknál is garantálják, a kiadónál ugyanis a programmatic már évek óta egy jól látható bevételi lábnak számít, két éve direkt ennek kezelésére különítettek el házon belül egy aktív szakértői csoportot.

A tartalommarketing is felfedezte magának

Rusvai Richárd

Rusvai Richárd szerint a hirdetői igények miatt a tartalommarketing is egyre inkább elmozdul a videózás felé. És ha ez így lesz, a kiadók lapjainak ahhoz, hogy ki tudják szolgálni ezeket az igényeket, még több influencer-jellegű újságírót kell a jövőben kinevelniük.

„Amióta lecseréltük a videólejátszót, megugrott a mobilos letöltések száma, az új ajánlórendszerben átláthatóbbá vált a kapcsolódó tematikájú videós anyagok listája, és ötször több lett a videóindítások száma. Komoly potenciált látunk még a videós tartalmakban. Az a célunk, hogy a digitális hirdetések között videóban is elérjük azt a piaci pozíciót, amit most a display-piacon töltünk be. Jövőre szeretnénk megduplázni a mostanra felfuttatott videós inventorynkat, még több eszközzel, még több emberrel és még több tartalommal.”

Így főzetett sört a Heineken Katz Dáviddal

A Heineken Hungária július elején hirdette meg az Első Soproni Sörversenyét, amely a félmillió forintos díjazás mellett azzal járt, hogy a legjobb főzet a Soproni Óvatos Duhaj család legújabb tagjaként kerülhet jövőre az üzletek polcaira. A sörtusára kisebb sörfőzdék főző mestereinek és sörgeek-ek jelentkezését várták, de a szakmai zsűri mellé kóstoló bírónak is lehetett jelentkezni. A sörgyár ügynöksége egy videós kampányt képzelt el a verseny kommunikálására, és a 24.hu legismertebb videós arcában, Katz Dávidban gondolkodott, akivel magát a pályázati anyagot, vagyis egy portert akart lefőzetni. Mivel egy ilyen barnasör elkészítéséhez legalább négy hét kell, a 24.hu két videót tervezett. Az elsőben a verseny hirdetésére jelentkező, de sört főzni nem tudó Katz állt neki a műveletnek a nála rutinosabban főző Winkler Róberttel együtt, aki egyébként másfél éve kezdett közszolgálati sörtesztelésbe saját YouTube-csatornáján. Így aztán a márka egyszerre használta ki Katz és Winkler youtuberi értelemben vett influencerségét, miközben a kisfilmek a márkabevésés eszközeit is meglebegtették. 

Az első videó az előkészületekről és a főzésről szólt, de volt benne beszélgetős sörözés egy romkocsmában, majd a várakozás pillanatait kitöltő bowlingozás és célba dobás sörösüveges verzióban. A másodikban már megjelent a logózott Soproni pohár is, benne a végeredménnyel: a színben és habban gazdag barnasörrel. Az eredmény nem volt tökéletes, ami kényelmesen megágyazott a Soproni burkolt üzenetének: a legjobb, ha ott főznek sört, ahol tényleg értenek is hozzá. És bár szponzorált tartalom volt, a 24.hu számára mégiscsak az volt a fontos, hogy olyan tartalom készüljön, amelyből ha kiemelnék a márkát, a mögöttes sztori önmagában is megállná a helyét. A két videó nézettsége pedig bőven meghaladta a százezret. 

 Ez a cikk a Central Médiacsoport megjelenése.