hero
Megszavazta a transz- és melegellenessé vált pedofilellenes tervezetet a parlament
157 igen és 1 nem mellett a kormánypárti többség és a Jobbik képviselői szavaztak.

A pedofilellenes törvényt módosítókal LMBTQ ellenessé formálta a múlt csütörtökön belengetett csomag. Eszerint sok más megszorítás mellett éjszakára kell szorulnia a médiából és a reklámból a homoszexualitás megjelenítésének is. Az ellenzékből a Momentum (és a hozzá csatlakozott független képviselők), a Párbeszéd, az LMP, a DK és az MSZP bojkottálta a szavazást, ahogy azt előre bejelentette. Az összes ellenzéki módosítót is leszavazta a parlament, az egyetlen nem szavazat Székely Sándor független képviselőé.

Tüntetés a megszavazott törvénytervezet ellen, 2021. június 14-én. Fotó: Nagy Szabolcs. Forrás: Budapest Pride.

A pedofilelenes tövényt gyakorlatilag utolsó pillanatban módosították transz- és melegellenessé és kevesebb mint egy hét alatt vitték át. Az eredeti törvényjavaslat „A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” címet kapta. A téma a volt perui nagykövet, Kaleta Gábor gyermekpornográfia-botránya miatt került elő.

A csomag abszurditásáról írtunk itt (milyen díjnyertes kampányokat érintene egy ilyen változás) és itt is (milyen tévés műsorok kerülnének az eddigi vidám nappali sávjaikból a például horror zsánernek fenntartott éjszajaiba), itt pedig egy LMBTQ jogok mellett kiálló kezdeményezésről írtunk, ami az üzleti szférában dolgozóktól indult.

A módosító ellen tiltakozott korábban a Magyar Reklámszövetség, az RTL Magyarország és a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ).

Nyitókép: Budapest Pride Facebook, fotó: Nagy Szabolcs