Nagy Zsolt 2021. június 14. 14:29
MÚOSZ: tiltakozunk a nyilvánosság korlátozása ellen, kiállunk az alapvető emberi jogokért
A szövetség szerint Magyarország gyors léptekben távolodik a nyugati kulturális értékrendtől, amikor kirekeszti a nyilvánosságból azt, akinek úgy hozta a sorsa, hogy jobban érzi magát, ha nem a születési nemének megfelelő az identitása.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a weboldalán tette közzé állásfoglalását a kormány azon törvénytervezetével kapcsolatban, mely korlátozná a homoszexualitás megjelenítését. 

A továbbiakban a MÚOSZ közleménye olvasható, változtatás nélkül:
 

Az alapvető tájékozódás joga sérül, ha bizonyos napszakokban a médiát törvénnyel arra kényszerítik, hogy elhallgasson valós jelenségeket, folyamatokat, mentális és biológiai különbözőségeket. A magyar törvényhozás most ezt akarja elérni. Ráadásul összemos két, össze nem függő dolgot, a több bűncselekménnyel is összefüggésbe hozható pedofíliát, és a homoszexualitást illetve a nemváltást, amelyek semmilyen módon nem tekinthetőek bűncselekménynek.

T/16365. számú törvényjavaslatrészeként  „A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény” és „A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény”  szövegtervezetei szerint a médiában megtiltanák a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását műsorokban és reklámokban. Ez elfogadhatatlan. Mint ahogy az is elfogadhatatlan, hogya bűncselekménynek számító pedofíliát és az alapvető emberi jognak számító szexuális orientációt összekapcsolják a reklám és médiatörvények módosító szövegtervezetében.

A fürdővízzel együtt kiönti a gyereket is az a politika, amely intézményesíti a cenzúrát, azzal, hogy törvénnyel tiltja a születési nemtől való eltérés említését a nappali műsorokban.  A törvénymódosítás elfogadása esetén a lineáris médiaszolgáltatásban (televízió, rádió) a homoszexualitásnak, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának a  megjelenítése bármely médiatartalomban – néhány speciális műsortípus kivételével –  kizárólag 23 és 05 óra között lesz  jogszerű, még úgy is, hogy feltüntetik a 18 éves korhatárt a műsorszámban.

Magyarország gyors léptekben távolodik a nyugati kulturális értékrendtől, amikor kirekeszti a nyilvánosságból azt, akinek úgy hozta a sorsa, hogy jobban érzi magát, ha nem a születési nemének megfelelő az identitása. Törvénnyel sem foszthatók meg emberek az önazonosságuktól! 

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tiltakozik minden olyan szabályozás ellen, amely korlátozza a nyilvánosságot, sérti az alapvető emberi jogokat.