Bicsérdi Ádám 2021. június 11. 14:05
Ezek a díjnyertes reklámok  meg sem valósulhatnának az új törvényjavaslat alapján
2012-ben még simán elscsattant egy olyan csók reklámban, ami keddtől már lehet, hogy elképzelhetetlenné válik.

Mióta tegnap napvilágot látott az a törvénymódosító javaslatcsomag, amely tiltaná “a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsítő, megjelenítő  reklámokat”, több olyan korábbi reklám is eszünkbe jutott, ami a módosítások elfogadása után tiltott lenne Magyarországon.

A Sport szelet Edzőjének is már vigyáznia kell

A Coca-Cola #LoveisLove kampánya például két ezüstöt és egy aranyat nyert a Hipnózison 2020-ban, utóbbit a sokszínűség kategóriában.

Egy évvel később, 2021-ben a Háttér Társaság megbízásából készült A család az család kampány érdemelte ki a Sokszínűség díj ezüstjét a Hipnózison. 

A reklám társadalmi célú hirdetésként az RTL Klub reklámsávjában is helyet kapott, de az új módosító javaslat ezt is lehetetlenné tenné a tévében.

Nagy gondban lenne a törvényjavaslat a Budapest Pride korábbi plakátkampányával szemben is, ami szintén a Hipnózison hozott el egy aranyat. A Geometry által fejlesztett kampányban a a plakátokra a nem támogatom az az azonos neműek házasságát felirat került. Csakhogy a kihelyezett plakátok elé egy lépcsőt raktak, hogy arra felmászva kitarhassa valaki a nem szócskát, ezzel ellentétes értelmet adva a plakátnak. 

A Mondelez-hez tartozó Sport szelet 2015-ben tesztelte a magyar facebookozók ingerküszöbét egy Pride elé időzített poszttal, melyen a Sport szelet reklámokból ismerős Edző állt ki azzal a szöveggel a nyilvánosság elé, hogy mindegy melyik térfélen játszol.

De egészen 2012-ig is visszatekerhetünk, hiszen a nemzetközi reklámversenyeken is díjazott Vodafone Hangtérkép egyik reklámfilmjében is elcsattant egy csók két nő között.

A javaslatot a jövő héten tárgyalja az Országgyűlés.