hero
Bicsérdi Ádám 2021. június 11. 10:51
Pá, Oli, Modern család és Jóbarátok, este 10-ig elő ne bújjatok!
Ha a kormánypárti képviselők által javasolt módosítások is bekerülnek a médiatörvénybe, a magyar csatornákon nem futhat a "homoszexualitást megjelenítő" műsor este 10 előtt és reggel 5 után.

Kedden, június 15-én olyan törvénymódosításokat fogadhat el a magyar parlament, amelyek érvénybe lépésével értelmezésünk szerint elköszönhetünk egy időre például a Modern családtól vagy néhány Jóbarátok-epizódtól a magyar csatornákon este 10 előtt.

Tegnap írtunk róla, hogy a Törvényalkotási Bizottság kormánypárti tagjai benyújtottak egy módosító javaslatcsomagot az ún. pedofilellenes törvény részeként. Idézzük is ide a médiát érintő egyik javaslatot, amit később példákon keresztül próbálunk illusztrálni:

Azt a műsorszámot, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése, illetve a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, az V. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.”

A médiatörvény V. kategóriájába sorolt műsorok csak 22 és 5 óra között kerülhetnek adásba. Ha pedig a homoszexualitás megjelenítésére gondolunk, máris bevillanhat néhány olyan műsor, ami eddig vígan futott a délutáni vagy a délelőtti sávban a hazai csatornákon.

Ebben a nem magyarországi joghatóság alá tartozó tévétársaságok is érintettek lennének, ugyanis a javaslatcsomag kitér rájuk is: 

"a Médiatanács köteles kérni azon tagállam hatékony intézkedését, amelynek joghatósága alá az (1) bekezdés szerinti médiaszolgáltató tartozik. Ennek keretében a Médiatanács kéri, hogy a tagállam intézkedjen a Médiatanács által megjelöl jogsértések megszüntetése érdekében.”

Csók, pá, csóközön

Nem kell messzebb menni a magyar kollektív tudat egyik alapművénél, a Szomszédoknál. A Bajor Imre által játszott Oli úr nyíltan meleg karakter volt a műsorban, igaz, ez konkrétan soha nem hangzott el a dialógusokban, mindig csak megjegyzéseket ejtettek el a karakter homoszexualitásáról. De a másik nagy meghatározó szériában, a Barátok köztben is szerepelt már több meleg karakter is, a 2000-es évek elején feltűnő Hoffer Misitől kezdve egészen a sorozat későbbi szakaszában szereplő Nagy Tóbiás-Asztalos Kristóf párosig.

Különös fényt kap a javaslatot olvasva a Comedy Central 2019-es magyarországi kampánya is, amellyel a Modern család érkező évadát hirdették. A kampányban a sorozatra érkező homofób kommenteket használták, olyan hozzászólásokat például, hogy „kihúztam a tévéújságból”, „az én időmben nem mutogatták az abnormálisakat a tévében” vagy „erkölcsi no go zóna”. Az új törvényjavaslat alapján végülis majdnem teljesen, de este 10-ig biztosan kihúzhatják a Modern családot a tévéújságból, mert a jelenleg a Comedy Central délutáni sávjában futó műsor főszereplői „megjelenítik” a homoszexualitást. 

A sorozat rémálom lehet a gyerekeiket féltő kormánypárti képviselőknek, ugyanis a sorozat két meghatározó szereplője, Mitchell (Jesse Tyler Ferguson) és Cameron (Eric Stonestreet) nem csak együtt élnek, de a történet szerint örökbe is fogadnak egy vietnámi kislányt. 

Mitchell és Cameron a Modern családban

De folytathatjuk a sort a nemrég újra összeálló Jóbarátokkal is, ahol az egyik főszereplő, Phoebe többször utal arra, hogy biszexuális, de a sorozatban rendre feltűnnek meleg karakterek is. Hogy mást ne mondjunk, az egyik főszereplő, Ross exfelesége, Carol is egy nővel él együtt és nevel gyereket. Akkor a törvény elfogadása után a Comedy Central Family, a VIASAT6 és a lineáris HBO műsorszerkesztőinek árgus szemekkel kell figyelni, hogy délután ne menjen le olyan rész a Jóbarátokból, amiben például Carol és Susan mint együtt élő, gyereket nevelő pár feltűnik vagy szóba kerül?

Carol és Susan a Jóbarátokban

A moziban bemutatott filmekről ugyan nem rendelkezik a módosító javaslat, de ugye egy mozifilm is előbb-utóbb tévében fut, így lehet orosz példa alapján kicsit cenzúrázni az Elton John életét és pályáját szexjelenetekkel is bemutató Rocketmant , ha valamelyik csatorna 10 előtt elindítaná a filmet. (Na és mi lesz a Bohém Rapszódiával a magyar csatornákon?)

Oroszországban, a homoszexualitás bemutatását korlátozó törvény annyira a hétköznapi gyakorlat része, hogy a helyi moziforgalmazók néha saját maguk vágják meg putyinbarátra a külföldi filmeket. Ez a gyakorlat már törvény nélkül is átszivárgott Magyarországra is, legutóbb az Onward animációs mozi magyar szinkronja hallgatta el az eredeti szöveghez képest, hogy az egyik szereplő leszbikus kapcsolatban él. Az eredeti szövegben a rendőrnő karaktere azt mondja: „Nem könnyű a kezdő szülőknek. A csajom lányától a hajamat tépem.” A hazai szinkron a csajom szót a semleges párom kifejezésre cserélte.