Deutsch is lehet az NMHH elnöke
Az Origo információja szerint újabban Deutsch Tamás a favorit a Fideszen belül, aki Szalai Annamária utódja lehet a médiahatóság élén. A Fidesz EP-képviselőjének nemcsak a pártban, hanem szakmai berkekben is vannak támogatói - írja a lap. A sajtóban megjelent találgatások eddig Koltay András médiatanács tagról és Böröcz István MTVA-vezetőről szóltak, mint lehetséges befutókról.

Deutsch Tamás Európa parlamenti képviselő lehet a Fidesz jelöltje az NMHH - Szalai Annamária halálával megüresedett elnöki pozíciójára - értesült fideszes forrásokból az Origo.

Ahogy arról korábban a sajtó beszámolt, a kormánypártban komoly fejtörést okoz a jelölés, ugyanis a médiatörvény legutóbbi módosítása, amit az Európai Bizottság nyomására fogadtak el, olyannyira megszigorította a jelölés feltételeit, hogy annak szinte csak Koltay András, a médiatanács jelenlegi tagja felel meg azok közül, akik eddig szóba jöttek.

Koltayt ugyan két szakmai szervezet, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és sok alapító nagy meglepetésére a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete is a miniszterelnök figyelmébe ajánlotta, a Fideszen belül sokaknak fenntartásai vannak vele szemben, attól tartanak ugyanis, hogy a nemzetközi szinten is elismert médiajogász túlságosan autonóm személyiség.

A másik, a kormánypártokhoz köthető eddig emlegetett jelöltet, Böröcz Istvánt múltja akadályozza abban, hogy valódi jelöltté válhasson: a sajtóban többször is téma volt a rendszerváltást megelőző állambiztonsági érintettsége, neve először egy 2005-ben közzétett, 219 nevet tartalmazó ügynöklistán szerepelt, majd 2011-es MTVA elnöki kinevezése előtt pár nappal az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának fejlécét viselő, titkosszolgálati beszervezésre utaló 6-os kartonja került fel az internetre. 

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Majtényi Lászlót, az ORTT korábbi elnökét jelölte az NMHH élére öt civil szervezet támogatásával. 

A jelöltkeresés közben Navracsics Tibor Közigazgatási és Igazságügyi Miniszter kérdésekkel fordult az Alkotmánybírósághoz. A miniszter többek között azzal kapcsolatban várt iránymutatást az AB-től, hogy a hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatnak számít-e a közszolgálati médiumok kuratóriumi tagsága, a parlament médiaügyi bizottságában vállalt szerep, a médiaügyekkel összefüggő ügyvédi vagy bírói tevékenység. Amennyiben az AB igennel válaszol a miniszter kérdésére, úgy Deutsch Tamás alkalmas jelölt lehet, ugyanis Szalai Annamária előtt ő volt a Fidesz médiaügyi politikusa: a jogi végzettségű Deutschnak összejön az ötéves gyakorlat, amit a törvény előír. 1997 és '98 között az Országgyűlés sajtóbizottságának tagja, 2007 és 2009 között pedig a digitális átállást felügyelő eseti bizottság alelnöke volt. Ezen kívül 92-93-ban, majd 94-95-ben is tagja volt a médiatörvényt előkészítő parlamenti bizottságnak.

Deutschnak akkor kellett a médiaügyekben félreállnia, amikor 2008-ban az akkori parlamenti pártoknak nem sikerült dűlőre jutniuk az akkori médiatörvény-tervezet ügyében. Szalai Annamária ekkor kapta meg Orbán Viktortól a médiapolitika területét.

Az NMHH és a Médiatanács néhai elnökének halálával a Fideszben gazdátlan maradt a média területe. A sors sajátos fintora lenne, ha Deutsch Tamás most visszakapná ezt a területet, nem csak a Szalai Annamáriával való rivalizálás miatt, hanem azért is, mert szemben Szalai szikár stílusával, Deutsch Tamás 140 karakterben megfogalmazott szabad szájú, sokszor trágár twitter posztjaival került be a hírekbe.