2013. augusztus 02. 18:10
További javaslatokat vár Orbán
Szakmai szervezetektől vár segítséget a kormányfő arra vonatkozóan, hogy kit javasoljon kinevezésre az államfőnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöki posztjára - áll a Kormányzati Információs Központ csütörtöki közleményében. A megkereséseket Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár juttatta el 26 szakmai szervezet vezetőjének.

Lázár szövegében azt írja. hogy a megváltozott jogszabályi környezetben a kormányfő indokoltnak tartja, hogy lehetőséget biztosítson arra, hogy a törvényben meghatározott szakmai, érdekképviseleti és önszabályozó szervezetek újból javaslatot tegyenek az elnökjelölt személyére annak érdekében, hogy megalapozott javaslatot tudjon az államfő elé terjeszteni.

A kormányfő megbízásából eljáró Lázár János arra kérte az érintett szervezetek vezetőit, hogy javaslataikat augusztus 9-ig írásban tegyék meg, részletesen ismertetve az ajánlott személy szakmai életútját, javaslatukat pedig érdemben indokolják.

Lázár János a kérdésről augusztus 12-ére szakmai egyeztetést kezdeményezett a Parlamentben, amelyre meghívta az érintett szervezetek vezetőit.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár levelében felidézte a médiahatóság elnökének kinevezési feltételeit tartalmazó törvénymódosítás részleteit, amelyek augusztus 1-jén módosultak. A hatóság elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki kilenc évre.

Lázár János a megkeresést a Közszolgálati Testület; a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács; a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület; az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége; az Informatika a Társadalomért Egyesület; a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács; az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület; a Postások Szakmai Egyesülete; az Internet Szolgáltatók Érdekvédelmi Egyesülete; az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, Infokommunikációs Munkabizottsága; a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége; a Helyi Rádiók Országos Egyesülete; a Helyi Televíziók Országos Egyesülete; a Magyar Lapkiadók Egyesülete; a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete; a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete; az Egyesült Média Sajtószakszervezet; a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete; a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség; a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség; a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége; a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége; a Magyar Sportújságírók Szövetsége; a Diákújságírók Egyesülete; a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, valamint a Magyar Újságírók Közössége elnökeinek küldte el.