hero
Bicsérdi Ádám 2021. szeptember 16. 17:14
Cuppanhat a melegpuszi, de lecsap a törvény, ha ennél többet mutatsz
Kiadta az NMHH azt az ajánlást, amely alapján a korhatár-besorolásnál mérlegelni kell, hogy mikor kell 18-as karika mögé rejteni a nemváltoztatást vagy a homoszexualitást. A Mindent anyámról vagy a Szólíts a neveden is 18-as karikát kaphat az ajánlás értelmében.

 A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa kiadott egy úgynevezett klasszifikációs ajánlást - ennek a szövegnek az a szerepe, hogy ez alapján lássák el megfelelő korhatár-besorolással a médiában megjelenő tartalmakat. A gyakorlatban ez a szöveg ad mankót abban, hogy bizonyos műsorok milyen időpontban futhatnak. 

Mivel a pedofiltörvényként emlegetett törvénycsomag a homoszexualitást és a nemváltoztatást megjelenítő tartalmakat is 18-as karika mögé száműzte, ennek a szövegnek kellene rendet tennie rengeteg kérdésben. Például abban, hogy a törvényben szereplő megjelenítés vagy népszerűsítés kifejezés mit is takar.

Mi számít népszerűsítésnek?

Spoiler: én nem lettem sokkal okosabb a szöveget olvasgatva. De vannak egészen jó passzusok az ajánlásban, ezekből idéznék:

“A születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a megjelenítése nem tilalmazott általánosságban."

Akkor kell mérlegelni a korhatár-besorolásnál ha a szöveg szerint "a műsorszám meghatározó, lényegi eleme, a műsorszám mondanivalója (erről szól a tartalom), vagy ha a műsorszám ezen elemeket, illetőleg a homoszexualitást követendő magatartásként ábrázolja, népszerűsíti.”

Az ölelés belefér, ha az együttérzést, szeretetet fejez ki. De mikor nem ezeket az érzelmeket fejezi ki az ölelés?

Innentől mélyed el az ajánlás példákon keresztül a témában, újabb idézetek:

“Népszerűsítésnek minősül a homoszexualitásnak és a születési nem megváltoztatásának társadalmi normaként, a hagyományos heteroszexuális életviteltől vonzóbb, követendő életformaként történő bemutatása, továbbá az e témákkal kapcsolatos, a médiatartalmakban megjelenő propagandatevékenység, melyek célja ezen ideológiák, nézetek terjesztése, a kiskorúak érzelmi befolyásolása, a kommunikáció eszközeivel történő meggyőzése.”

"Nem tekintendők problematikusnak a gyengédséget kifejező általános gesztusok, mint a puszi, ölelés, kézen fogva sétálás, csók, feltéve, ha azok bemutatása nem öncélú, nem a tartalom központi meghatározó eleme, nem képezi az adott műsorszám fő témáját, nem jelenik meg hangsúlyosan, hanem egyértelműen a gyengédség, a szeretet, az összetartozás vagy adott esetben az együttérzés szemléltetésére irányul."

Az Adéle élete, A fiúk a klubból, a Mindent anyámról és a Szólíts a neveden is 18 karikás

Ezután a szöveg példákon keresztül érzékelteti, melyek azok az alkotások, amelyek a törvény értelmében nem csak bemutatják, de adott esetben “népszerűsítik” a nem megváltoztatását és a homoszexualitást. Ilyennek számít például:

 

  • Adéle élete
  • A fiúk a klubból
  • Ez bűn
  • Mindent anyámról
  • X generáció
  • Szólíts a neveden
  • L (The L Word)
  • Lip Service
  • Shameless – Szégyentelenek
  • Skin I live in

A lista érdekessége, hogy a felsorolt művek közül eddig több is a megengedőbb, 16-os korhatár-besorolást kapta.

Közérdekű reklámokban sem lehet homoszexualitás

Az ajánlás kitér a közérdekű közleményekre és a társadalmi célú reklámokra is. A szöveg itt lényegében egy ponton a korábban az RTL Klubon is futó A család az család kampányfilmre reagál:

„Nem minősül közérdekű közleménynek vagy társadalmi célú reklámnak az olyan műsorszám, amely alkalmas a gyermekek megfelelő fizikai, szellemi és erkölcsi fejlődésének a kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme a szexualitás öncélú ábrázolása, a pornográfia, továbbá a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése."

A nyitó- és borítóképet a Szólíts a neveden c. filmből kölcsönöztük.