hero
Fülöp István 2021. szeptember 10. 11:48
A Barátok közt leszbikus csókja nem verte ki a biztosítékot a Médiatanácsnál
Ahogy a nemzeti konzultációt hirdető plakátokban sem talált semmi kivetnivalót. A testület azt is bejelentette, hogy módosította korhatár-besorolási ajánlásait a módosított médiatörvény alapján, amelyet a homofóbra sikeredett pedofília-ellenes törvény passzusai miatt kellett átírni. Rádiós döntéseket is hozott a Médiatanács, illetve büntetést kapott a Rádió1, valamint az RTL Magyarország kábelcsatornái.

A televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásának irányadó szempontjait tartalmazó médiatanácsi ajánlást a médiatörvény idén július 8-án hatályba lépett módosítása miatt kellett kibővíteni (erre a pedofiltörvény médiatartalmakat érintő passzusai miatt volt szükség - a szerk). A napokon belül a Médiatanács honlapján is olvasható dokumentum a médiaszolgáltatóknak nyújt támpontot abban, hogy egyes műsoraikat mely korhatári kategóriában, mely idősávban tegyék közzé - olvasható az NMHH közleményében.

Az ajánlás többek között rögzíti, hogy milyen szempontok alapján kell a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, V. kategóriába sorolni azon műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése. 

Ennek kapcsán azt is közölték: a testület nem indít eljárást az RTL Klub szolgáltatója ellen a Barátok közt című műsor júliusi adásában látható leszbikus csókjelenet miatt, “mivel az nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját”.

A Rádió 1 tárgyiasította a nőket

A Médiatanács állampolgári bejelentés nyomán vizsgálta a Rádió 1 Balázsék című műsorának egyik, májusi adását, mert a “12 éven aluliaknak nem ajánlottként közzétett műsorban az egyik műsorvezető tárgyiasítva beszélt női testrészekről, így a műsorrész a védendő 12–16 éves korosztály tagjaiban bizonytalanságot, feszültséget, szorongást és zavart kelthetett”. Emiatt a testület 2,75 millió forintra bírságolta túl enyhe korhatár-besorolás miatt a Rádió1 szolgáltatóját, további 75 ezer forintra pedig annak vezető tisztségviselőjét.  

Nemzeti konzultációs hirdetések: ?

Két bejelentés is érkezett a nemzeti konzultáció kitöltésére felhívó társadalmi célú reklám kapcsán, "a Médiatanács azonban megállapította, hogy a közlemények tartalmából következően jogsértés nem merült fel" - írják, de nem fejtik ki bővebben, hogy ezalatt pontosan mit értenek.

Vér és erőszak az RTL kábelcsatornáin

Az RTL+, az RTLII, a Cool TV, a Film+ szolgáltatóját összesen ötezer euróra bírságolta a luxemburgi médiahatóság 24 film helytelen korhatár-besorolása miatt. A társhatóság a Médiatanács által továbbított bejelentések alapján indított eljárást a Magyarországra sugárzó szolgáltatókkal szemben. Többek között a Penge, a John Wick és a Végképp eltörölni című alkotásokat sugározták nem megfelelő korhatári kategóriában és időben a televíziós csatornákon.

Érdekes médiacégnél egy budapesti frekvencia

A testület az egyedüli pályázóként pályázati ajánlatot benyújtó LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t nyilvánította nyertessé a Budapest 103,9 MHz körzeti frekvencián. A Litter-Bíró ügyvédi iroda által üzemeltetett médiacég (van nekik összesen három) elmúlt időszakbeli rádiós sikereinek a Media1 szentelt hosszabb cikket, érdemes elolvasni.

míg a Budapest – Astoria (belváros) telephelyre szóló kisközösségi rádiós pályázat győztese a frekvenciát eddig is használó, szintén egyedül jelentkező Media Universalis Alapítvány lett. A Pápa 95,7 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű használatára a Pápai Platán Nonprofit Kft. nyerte el a lehetőséget. 

A testület a Budapest 100,3 MHz körzeti frekvencia eljárásában a beérkezett ajánlat alaki vizsgálata után pályázati nyilvántartásba vette a Roma Rádió Kft.-t. A Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák eljárásában a Katolikus Rádió Zrt.-t vette pályázati nyilvántartásba a tanács. Mindhárom frekvencia esetében a nyilvántartásba vett cégek az egyedüli pályázók. 

A nyitókép forrása: Rtlmost.hu