bn 2021. szeptember 08. 11:00
Az ellenzéki oldalt üzemeltető Páva Zoltán telefonját is feltörte a Pegasus
A Direkt36 cikke szerint az ezalenyeg.hu-t üzemeltető volt MSZP-s politikust is támadta az izraeli fejlesztésű kémszoftver.

Az ezalenyeg.hu főleg közösségi médiában aktív, erősen kormánykritikus. Páva telefonját az Amnesty International és a Citizen Lab szakemberei vizsgálták meg, szerintük a Pegasus kémszoftver 2021 március 16. és 24. mellett május 23. és 27. között támadta az eszközt. 

„Ezekben az idősávokban a telefon fertőzött volt. Azt nagyon nehéz megmondani az ilyen esetekben, hogy milyen adatokat szedtek le a készülékről, de azt el tudjuk mondani, hogy a Pegasus hozzáfért mindenhez, amihez Zoltánnak hozzáférése volt” – mondta a Direkt36-nak John Scott-Railton, a Citizen Lab vezető kutatója.

A volt politikus még a botrány júliusi kirobbanása előtt észrevette, hogy valami nem stimmel a telefonnal (megszakadt hívások, tompább hang), ezért már akkor bevizsgáltatta az eszközt a Citizen Lab szakembereivel. Korábban 50 ezer telefonszámról derült ki, hogy azokat megfigyelhették a Pegasussal, ezek között 300 magyar telefonszám szerepelt. Páva Zoltáné a Direkt36 szerint azért nem, mert az adatbázis hamarabb szivárgott ki, minthogy ő célponttá vált volna.

Az okostelefonok adatait támadó kiberfegyver ügyét egy 17 újság együttműködésében zajló oknyomozó projekt tárta fel, a magyar partner a Direkt36 volt. Az ügy részleteiről többek között itt, itt és itt írtunk korábban.

via Telex / Direkt36, 444

kép: ezalenyeg.hu