Bicsérdi Ádám 2021. augusztus 03. 12:02
Először erősítette meg állami szerv a Pegasus használatát újságírókkal szemben
A francia kibervédelmi ügynökség három újságíró telefonján találta meg a kémszoftver nyomait.

Először fordult elő, hogy a Pegasus-ügyet a nyilvánosság elé táró újságírói csapatoktól független szerv találta meg a kémprogram nyomait újságírók telefonján. A francia kibervédelmi ügynökség (ANSSI) három francia sajtómunkás, a France 24 egyik vezető újságírójánál és a Mediapart két munkatársánál mutatta ki a Pegasus használatát. Ez volt az első alkalom, hogy egy hivatalos állami szerv is megerősítette a megfigyeléseket feltáró 17 lap állításait.

Az ANSSI a vizsgálata eredményeit továbbította a párizsi ügyészségnek, amely már megkezdte a nyomozást az ügyben. A megfigyelési ügyet feltáró Forbidden Stories  szerint világszerte 180 újságíró szerepelhetett a célpontok között. 

Magyarországon eddig a Direkt 36 két munkatársáról, Panyi Szabolcsról és Pethő Andrásról, a hvg.hu egykori újságírójáról, Dercsényi Dávidról és legutóbb Csikász Brigittáról, az Átlátszó egykori, a Blikk jelenlegi szerzőjéről derült ki, hogy Pegasus nyomait találták a telefonjukon.

Franciaországban Emmanuel Macron és a korábbi miniszterelnök Édouard Philippe mobilszáma is szerepelt a Forbidden Stories által megszerzett listán. A programot gyártó izraeli NSO azzal védekezik, hogyha valaki feltűnt a listán, az még nem a biztos megfigyelés jele.

(via: 444)