hero
Balkányi Nóra 2021. július 19. 12:05
A Guardian címlapon hozza a Pegasus-botrány magyar médiát érintő részét
Az okostelefonok adatait támadó kiberfegyver ügyét egy 17 újság együttműködésében zajló oknyomozó projekt tárta fel. A magyar célpontok között van négy magyar újságíró és egy fotós is.

Adatok utalnak arra, hogy Orbán Viktor kémszoftverrel támadja a médiát – fogalmaz címében a Guardian. A lap hétfőn délelőtt címlapon szereplő anyagában ír arról, hogy Magyarországon a Pegasus kiberfegyver oknyomozó újságírókat és a maradék független média tulajdonosait célozta. A kémprogram Android és iOS okostelefonok adatait képes ellopni és egy izraeli cég, az NSO fejlesztette. A Pegasus hozzáfér a támadott eszközön tárolt adatokhoz, így mailekhez, üzenetekhez, fotókhoz és videókhoz is. 

A nonprofit Forbidden Strories oknyomozó hálózat az NSO olyan adatbázisát szerezte meg, ami az ügyfelek tevékenységeivel kapcsolatos. Itt 50 ezernél több telefonszámot találtak. A program olyanok adatait próbálta ellopni, akik korrupciós ügyekről vagy általában a hatalommal való visszaélésről írnak, újságírók mellett lehallgattak például jogvédőket, politikusokat, üzletembereket is. 

Elvileg csak bűnözők ellen

A vasárnap este kirobbant Pegasus-botrány eddig biztosan több mint 200 médiában dolgozót érint szerte a világon, köztük a Wall Street Journal, a CNN, a New York Times, az Al Jazeera, az El País, az Associated Press, a Le Monde, a Bloomberg, az Agence France-Presse, az Economist, a Reuters vagy a Financial Times munkatársait. Dzsamál Hasogdzsit, a Washington Post-újságíróját 2018-ban gyilkolták meg, például az ő családi és baráti körének telefonjára is telepítették a Pegasust.

A kémszoftvert elvileg szervezett bűnözés és terrorizmus ellen lehetne használni, de tíz országban használták civilek ellen is – ebben a listában szerepel Magyarország is többek között Azerbajdzsán, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, India, Kazahsztán, Marokkó, Mexikó, Ruanda és Szaúd-Arábia mellett.

A egyetlen EU- és NATO-tag

A tényfeltáró mukában itthonról a Direkt36 vett részt, cikkük a Telexen jelent meg vasárnap este.Médiában dolgozó magyar célpont lett a Direkt36-tól Panyi Szabolcs és Szabó András, Dercsényi Dávid (a hvg.hu korábbi újságírója, jelenleg egy kerületi önkormányzati lap szerkesztője) és egy negyedik újságíró, aki nem szeretné, hogy megjelenjen a neve. Ötödikként egy fotóst azonosítottak, ő is kérte, hogy ne nevezzék meg a cikkek. Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport (többek között a 24.hu és a Nők lapja kiadója) tulajdonosa is szerepel a célpontok között. A Pegasus Varga mellett a vele tárgyaló üzletemberek adataihoz is megpróbált hozzáférni. 

Nem lehet tudni pontosan ki használta a kémprogramot a magyar célpontokkal szemben, de a körülmények erősen utalnak a magyar hatóságokra.

A kormány nem tud róla

A magyar kormány azt közölte, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, és hozzátették, hogy Magyaroszág „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”. Edward Snowden Oroszországban élő egykori amerikai hírszerző, aki szerint az év legfontosabb ügyéről van szó, azonban úgy fogalmazott: „Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre”.

Nyitókép: The Guardian 

Cikkünket frissítettük.