hero
Balkányi Nóra 2021. július 19. 15:33
A Pegasust fejlesztő NSO hazudik egy IT biztonsággal foglalkozó cég vezetője szerint
Nemes Dániel, a Biztributor igazgatója osztott meg nyilvános véleményt Facebookon a magyar médiában dolgozók adatait is célzó lehallgatási botrányról.

Nemes Dániel szerint az, hogy a Pegasus kémszoftver-adatok nem az NSO szervereiről kerültek ki, mert ők ilyet nem tárolnak, nem lehet igaz. A kiberfegyvert fejlesztő izraeli NSO hétfőn koradélután reagált a vasárnap este kirobbant botrányra. A cég közleménye szerint a Forbidden Stories által vezetett nemzetközi oknyomozó munka tele van téves feltételezéssel és megalapozatlan elméletekkel.
 

A Barion (elektronikus fizetéssel foglalkozó szolgáltatás) igazgatósági tagjaként is dolgozó Nemes szerint mivel a Forbidden Stories oknyomozó hálózat egy teljes listát dolgozott fel, tucatnyi országban, ha az NSO nem tárolja az adatokat központilag, akkor csak úgy juthattak hozzá, hogy minden egyes ügyfelet (nemzetállami titkosszolgálatokat) feltörtek. Szerinte így valószínű, hogy az NSO-nál megvoltak legalább a megfigyeltek alapadatai. „Ezt az is alátámasztja, hogy a Kashoggi-gyilkosságban (Dzsamál Hasogdzsi) való érintettségüket cáfolják. Ha nincs adatuk, milyen alapon cáfolják? – kérdezi.

Nemes arról is írt, hogy valószínűleg a helyi szolgálatok úgy szerződtek, hogy a megfigyeltekről az NSO-hoz sem jutnak ki adatok „tekintettel arra, hogy ezek rendeltetésszerű használat esetén- nemzetbiztonságilag a legkényesebb információk közé tartoznak, hiszen nagyrészt kémek és informátoraik lebuktatására szolgálnak, ez alapvető elvárás.” Így feltételezhető, hogy az NSO hazudott ügyfeleinek, a titkosszolgálatoknak. Posztjában felmerült az is, hogy a kormányzati narratíva feltehetően külföldi kommunikációs támadást fog emlegetni, de „a Magyarország elleni támadás akkor állhatna meg, ha csak mi lennénk a listán”. A Forbidden Stories tényfeltáró mukája szerint viszont Magyarország mellett sok más országban használták civilekkel szemben a Pegasust.