Bicsérdi Ádám 2021. július 22. 15:56
Az ügyészség nyomozást rendelt el a lehallgatási botrány miatt
Jogosulatlan titkos információgyűjtés miatt indul nyomozás.

„A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség több feljelentés nyomán jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ún. Pegasus ügyben. A nyomozás feladata a tényállás, és annak megállapítása, hogy történt-e, és ha igen, milyen bűncselekmény” – írja közleményében az ügyészség.

A Pegasus-ügy részleteit, több befolyásos politikai vezető, aktivista és újságíró lehallgatását egy nemzetközi média-együttműködés hozta nyilvánosságra még vasárnap. Az NSO izraeli cég által gyártott Pegasus kémszoftver bevetésének magyarországi vonatkozásairól a Direkt36 csapata írt. Így derült ki, hogy a kémprogramot bevetették a Direkt36 két újságírója, Panyi Szabolcs és Szabó András ellen, de szintén a Pegasus nyomait találták a korábban hvg.hu-nál dolgozó Dercsényi Dávid telefonján is. Közvetett bizonyítékok utalnak arra, hogy megfigyelték a programmal Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tualjdonosának készülékét is.

Nem lehet tudni pontosan ki használta a kémprogramot a magyar célpontokkal szemben, de a körülmények erősen utalnak a magyar hatóságokra. Egyelőre egyetlen kormánytag sem cáfolta a Pegasus bevetését. Legutóbb Szijjártó Péter a BBC műsorában sem adott egyértelmű választ a kérdésre.

(via: Telex)