hero
Bicsérdi Ádám 2021. július 20. 08:23
Volt NSO-alkalmazott a Postnak: A magyar kormány a cég ügyfele volt
A kémszoftvert gyártó cég vezérigazgatója kemény fellépést ígér, ha igaznak bizonyulnak a vádak.

Az első, minden felelősséget tagadó (és ellentmondásos) közlemény után a Washington Postnak megszólalt Shalev Hulio, a Pegasus kiberfegyvert gyártó cég, az NSO vezetője.

Hulio a lapnak azt mondta, a nyilvánosságra hozott információk rendkívül kényesek a számára, beleértve az újságírók megfigyelését is (Magyarországon például négy újságíró telefonjának vizsgálata mutatta ki a Pegasus nyomait.)

“Minden olyan vád aggaszt, amely a rendszer helytelen használatát feltételezi. (…) Minden egyes velünk szemben megfogalmazott állítást kivizsgálunk, és ha valamelyikről bebizonyosodik, hogy igaz, kemény lépéseket teszünk” - nyilatkozta a Postnak az NSO vezetője.

Hulio és az NSO hivatalosan továbbra is azt mondja, nem adhatja ki ügyfelei adatait. Ám a Washington Postnak egy korábbi, névtelenséget kérő NSO-alkalmazott úgy nyilatkozott, a magyar kormány a cég ügyfele volt.

Pintér Sándor belügyminiszter az MTI-n megjelent közleményben reagált az ügyre: “A magyar nemzetbiztonsági szolgálatok nem folytatnak illegális megfigyelést, a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket pedig kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik."

“Egy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni” - mondta Varga Judit, igazságügyi miniszter a Népszava kérdésére egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

Az ügy előzményeiről itt írtunk.