Nincs még meg Szalai Annamária utódja
A szóba jöhető jelöltek közül csak Koltay András Médiatanács-tag felel meg a nemrég szigorított szabályozásnak, ami alapján a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnökét kiválaszthatják, ezért az igazságügyi miniszter kérdéssel fordult az Alkotmánybírósághoz - írja a Hvg.hu. A lap cikkírója arra következtet mindebből, hogy nem zárult le a jelöltkeresés.

"Saját csapdájában a Szalai utódját kereső kormány" - írja a Hvg.hu szerdai cikkében. A közigazgatási és igazságügyi miniszter ugyanis május 3-án az Alkotmánybírósághoz fordult azért, hogy segítsen tisztázni, milyen feltételeket kell teljesítenie a miniszterelnök jelöltjének, hogy a köztársasági elnök jogszerűen nevezhesse ki a médiahatóság élére.

Mint ismeretes, a kormányoldalon keresik az április 12-én elhunyt Szalai Annamária NMHH-elnök utódját, azonban az AB-hez beadott kérdésekből arra lehet következtetni, hogy az eddig szóba került nevek mellett talán másokat is jelölnének, azonban a médiatörvény erre vonatkozó rendelkezéseinek szigorítása után ez nem olyan egyszerű.

A szabályozásban foglalt feltételeket az Európa Tanács kérésére szigorították. "Ezek alapján a miniszterelnök kétféle feltétel alapján választhatja ki jelöltjét. Vagy olyan személyt keres, akinek legalább ötéves, a médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletével, esetleg hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlata van. Vagy olyat jelöl a kormányfő, akinek a médiatudomány terén tudományos fokozata van, esetleg tíz éve tanítja a szakterületet valamelyik főiskolán, egyetemen" - írja a Hvg.hu.

Az új, szigorúbb szabályoknak leginkább Koltay András Médiatanács-tag felel meg, akit a Fidesz mérsékeltebb politikusai szeretnének elnökként látni, de őt jelölte a minap az első önszabályozó médiás szakmai szervezet, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete is.

Amint arról a sajtó korábban beszámolt, a másik lehetséges jelölt - akit a Fideszen belül szívesen látnának az elnöki székekben - Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetője, ő viszont nem felel meg a törvényi elvárásoknak.

A történet további részletei a Hvg.hu-n olvashatóak.