hero
Erős kormánytöbbség a médiában
Szinte minden hazai médiumban kormánytöbbség jellemzte a hírműsorokat januárban – áll az NMHH gyorsjelentésében.

A kormány gazdaságpolitikai intézkedései, a Magyarország elleni európai uniós eljárások, valamint fizikai erőszakkal elkövetett bűncselekmények szerepeltek a leggyakrabban a hírműsorok témái között januárban – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentésében, amely a politikai szereplők médiahasználatáról készült. A gyakori témák között szerepeltek még ezen kívül a szenzációk, érdekességek, valamint a közlekedési balesetek.

A politikusok közül a hírműsorok műsoridejének a legnagyobb részét a kormánypártok képviselői tették ki: a kormány (a kabinet pártok által delegált, de párttagsággal nem rendelkező tagjai), a Fidesz és a KDNP képviselői a politikusokat felvonultató műsoridő közel 61 százalékában voltak képernyőn. Az ellenzéki pártok közül legtöbbet az MSZP szerepelt 16,1 százalékkal, majd az LMP következett 11,1-gyel, őket a Jobbik követte 8 százalékkal.

Ha a médiumokat külön is megvizsgáljuk, érdekes arányokat lehet felfedezni. Mindjárt feltűnik például, hogy a közismerten ellentétes politika oldalakhoz kötődő ATV-n és Hír TV-n nagyjából azonos a kormány és a kormánypártok szereplésének az aránya: előbbinél közel 54, utóbbinál 55 százalék. Ebből a szempontból a legnagyobb arányú kormányzati többség a Neo FM híradójában volt, ahol arányuk megközelítette a 90 százalékot.

Az M1 esti Híradójában a politikusok között hozzávetőleg 50 százalék volt a kormány és a kormánypártok szereplési aránya. A beszédidő-megoszlás tekintetében januárban az m1 esti Híradójában a kormánynak 7,6 százaléknyi idő jutott, a Fidesznek több mint 39, a KDNP-nek 4,2, az MSZP-nek csaknem 22, a Jobbiknak majdnem 12, az LMP-nek pedig 12,5 százalék.

Az RTL Klub esti híradójában a kormánytagok 24 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutottak a politikusok között, míg a Fidesz 43, a KDNP 2,8, az MSZP 10,6, a Jobbik 5,6, az LMP pedig 11,3 százalékhoz. A beszédidő-megoszlást tekintve a kormány aránya 13 százaléknyi, a Fideszé 55 százaléknyi, a KDNP aránya 3,2 százalék, az MSZP aránya 16, a Jobbiké 3, az LMP aránya pedig csaknem 8 százaléknyi.

A Tv2 Tények című műsorában a kormány a politikai hírek között 15 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutott, a Fidesz 46 százaléknyihoz, a KDNP csaknem 4, az MSZP 25, a Jobbik 0,6 az LMP pedig 7,5 százalékhoz. A beszédidő-megoszlás tekintetében a kormány aránya 11,5 százalék volt januárban a Tényekben, a Fideszé 51, a KDNP aránya 5,6, az MSZP aránya 27, a Jobbik nem jutott beszédidőhöz, az LMP politikusai pedig 4,6 százaléknyi időtartamban szólalhattak meg. Beszédidő szempontjából érdekes még a két országos rádióadó, a Class és a Neo FM, ahol lényegében 100 százalékban csak kormánytagok, vagy kormánypárti politikusok szólaltak meg.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke januárban a hírműsorokban összesen 285 alkalommal szerepelt és 136 alkalommal meg is szólalt, míg Semjén Zsolt, a KDNP elnöke 8 alkalommal szerepelt a hírekben, háromszor saját megszólalással. Mesterházy Attila MSZP-elnök 30 alkalommal jutott be a hírekbe, hússzor élőszóban, Vona Gábor Jobbik-elnök 27 esetben került be a hírekbe és tizenhatszor meg is szólalt, míg Schiffer András, az LMP korábbi parlamenti frakcióvezetője 46 alkalommal szerepelt a hírekben, 21 alkalommal meg is szólalt.