hero
A print nagy játékos, multimédiaként nőhet nagyobbra
A tengerentúli millenniumi nemzedék a print felé fordult, az újságíróktól élményszerű történetmesélést várnak, miközben egyre több olvasó hajlandó fizetni az értékes tartalomért – ez derült ki a legutóbbi, globális magazinpiacot érintő innovációkról szóló éves jelentésből. Derűs, optimista gondolatok következnek a papír kreatív felhasználásáról, az olvasás diszkrét luxusélményéről és a lapozgatható újságok szeretetéről. (X)
EZ EGY PROMÓCIÓS MEGJELENÉS

„A magazinos iparágat napjainkban megújuló pozitívumként tudom emlegetni. Egy évtizedes bizonytalanság és kétségbeesés után már nem, hogy a fényt látjuk az alagút végén, de néhány médiacég mára bőven átjutott azon az alagúton” – ezt John Wilpers mondta még a Digitális Innovátorok tavaszi csúcstalálkozóján Berlinben, ahol a 2018-as és ’19-es évet előrejelző magazinos iparág innovációs jelentését is bemutatták.

John Wilpers

A riportot 2010 óta minden évben elkészíti szerzőtársával Juan Senorral együtt, aki egyébként tavasszal tartott előadást a Media Hungary-n. Mindketten számos médiacéggel dolgoztak együtt, a legnagyobb gazdasági szaklapok idézik gondolataikat, és a média világának leghitelesebb vezető innovátoraiként tartják számon őket. A legutóbbi, FIPP-nek készített globális riportjukban több izgalmas előrejelzést is felvetettek a magazinos piacról, ezek közül mutatjuk most a legfontosabbakat.

Egyre természetesebb lesz, hogy a valódi tartalomért fizetni kell

Az emberek hamarosan rájönnek, hogy valódi tartalmat lassan már tényleg csak pénzért kaphatnak – fogalmazott Wilpers a riportot összefoglaló FIPP-interjúban a médiapiac egyik legfontosabb sarokpontjára mutatva. Szerinte, ha egy lap mögött olyan tartalom áll, amiről máshol nem lehet olvasni; ha képes az olvasók érdeklődését kiszolgálni, ha tájékozottabbá teszi, és még szórakoztatja is, akkor azért fizetni fog az olvasó. Ahogy fizet bármi másért, amiből előnye származik.

Az álhírgyártás iparágában a valóság felértékelődik

A mai olvasó szomjazik az értékes, egyedi tartalomra – ami az egyik legnagyobb előnye a magazinoknak – ugyanakkor a fake news világában a megbízhatókra is. Ezért a jövőben még inkább felértékelődnek a valódit a kétes eredetű hírektől megkülönböztetni tudó lapszerkesztők az internetes szökőárral úszó hírszüretelőktől. És ez nemcsak a hírekre, a magazinos szerkesztőségi tartalmakként feldolgozott tippek, trükkök, jótanácsok formájában megjelenő anyagokra is igaz lesz. Az olvasó ma már tudni akarja, hogy kinek hihet, és csak a téma szakértőjétől hajlandó tanácsot elfogadni.

Vékási Andrea

Hasonló a véleménye Vékási Andreának, a hazai magazinos szektorban évek óta piacvezető pozícióját tartó Nők Lapja főszerkesztőjének is. „Ma már alig van olyan szeglete az életünknek, ahol ne zúdulna ránk töménytelen mennyiségű és kétes forrású hír - ami tegnap igaz volt, mára megkérdőjeleződött: mindinkább fogynak az igazodási pontok. Ebben a zavaros, gyors, mindent azonnal akaró világunkban egyre inkább szükség van egy helyre, egy biztos, nyugodt pontra. Ahogy az egyik olvasónk fogalmazott: a Nők Lapja a béke szigete: ha elegem van, csak beleburkolózom és kizárom a külvilágot. A legutóbbi kutatások pedig azt mutatják, hogy megérte a tudatos munka: a Nők Lapja mára igazi love brand-dé vált.”

A milleniumi nemzedék is átértékeli a printet

A globális riportban egy külön fejezet szól arról, hogy az okoseszközöket használó, a mindennapjait a számítógép előtt élő Y és Z generációnak az utóbbi időben megváltozott a printhez fűződő viszonya. Egyes kutatások szerint nemcsak, hogy nagy rajongói a printnek, de bizonyos esetekben már több nyomtatott lapot olvasnak, mint a baby boomer generációhoz tartozó szüleik. Wilpers a jelentésében a The New Yorker magazint hozta fel példaként, amelynek előfizetői között a többi korosztályhoz képest ma már 10 százalékkal több a millenniumi nemzedékhez tartozó, és ugyanez a tendencia igaz a The Atlantic magazinra is, ahol 2016 novembere óta 130 százalékkal ugrott meg a fiatal előfizetők tábora.

A riport szerzője szerint a jelenség mögötti magyarázat egyszerű: a print az egyetlen közeg, amely képes olyan élményt nyújtani, amelyet sem a tévé, sem a rádió, sem a digitális média nem tud. „Ez pedig a kézzel foghatóság, a tapinthatóság élménye. Ráadásul a print élvezhetőségéhez sem elektromosság, sem wifi nem kell. A nyomtatott magazinok ezért a visszafogott luxus érzetét keltik, szinte megkönnyebbülést adnak egy képernyő előtt töltött nap után.”

Wilpers szerint a print egy olyan közeg a régi és az újabb médiumok között, amely mindig megtalálja a maga helyét a világban. „Egy-egy újabb kommunikációs csatorna eddig sem tudott elpusztítani egyetlen jól működő médiumot sem. A rádió elterjedése nem tette tönkre a printet, a televízió sem a rádiót. Mind bele tudott simulni az aktuális ökoszisztémába. A print szívós, rugalmas, hatékony médium, amely képes magát újra és újra felfedeztetni.”

Márkus Krisztina

A print nagy játékos

„Sok ügyfél kérdezi, hogy mi újat tud nyújtani a magazin napjainkban, milyen innovatív vagy integrált megoldásaink vannak. Sokan nem bíznak a kísérletezgetésben, inkább szeretnek garanciát kapni arra, hogy az általunk kitalált kreatív ötlet valóban sikeres lesz. Szeretnék, hogy legyen feltűnő a megvalósítás, de az ár-érték arány is fontos számukra. A termékberagasztás és a behúzási igény továbbra is magas, hiszen egyetlen más klasszikus médium sem alkalmas arra, hogy házhoz szállítsa magát a terméket akár több ezres darabszámban is” – ezt már Márkus Krisztina, a Central Médiacsoport hirdetési igazgatója válaszolta arra a kérdésre, mennyire mernek kockáztatni extrém hirdetési megoldásokkal a hazai cégek.

Erdélyi Péter, a Central értékesítési marketing vezetője is egyértelműen látja az innovatív megoldások piaci igényét. „A nyomtatott magazinok üzleti modellje egyre több lábon áll, a márkákhoz kapcsolódó különszámok, rendezvények és márkakiterjesztések monetizálható tartalmainak közös értéke a hitelesség, amely felértékelődött az álhírek káoszában. Erre építhetjük 360 fokos, integrált és interaktív megoldásainkat is. A magazinos kereskedelmi ajánlatainkat most már kiegészítjük szponzorált videós tartalmakkal, célzott, reprezentatív kutatásokkal, tesztelő közösségnek kiküldött termékekkel és mini rendezvényekkel" - fogalmazott a szakember, majd hozzátette, hamarosan piacra dobnak egy olyan, a világon talán egyedülálló magazinos különszámot is, amelyet a beragasztott termékmintákra és azok azonnali kipróbálására, tesztelésére építenek.

Erdélyi Péter

Mindeközben már jó ideje dolgoznak azon, hogy a hazai piacon felgyorsítsák a printhez kapcsolt kiterjesztett valóság elterjedését. Ilyen megoldás a Marie Claire novemberi címlapja is."Ahhoz, hogy ezek az AR (augmented reality) megoldások valóban elterjedjenek itthon, az olvasói és hirdetői piacot egyaránt edukálnunk szükséges,  szóval izgalmas jövő előtt áll a magazin” - tette hozzá Erdélyi Péter.

Néhány éve még csak áprilisi tréfaként járta be a netet az ehető papírból készült londoni Metro lap ötlete, a tengerentúlon már egyre merészebb ötletekkel hozzák helyzetbe a médiacégek a nyomtatott magazinjaikat. Igaz, az idei évet már az IKEA is azzal nyitotta, hogy lepisiltette a svéd nőkkel az Amelia magazinban megjelent hirdetését, amely terhességi tesztként funkcionált, pozitív eredmény esetén pedig 50 százalékos engedményt jelentett az áruház babaágyának árából. Ugyanakkor kísérletezett már magazin azzal is, hogy magokkal átitatott papíroldalt fűzött be az újságba, amely csak addig működött hirdetésként, amíg az olvasó el nem ültette azt.

És lehetett hallani olyan kiadóról is, amely egy kávéscsészévé hajtogatható kartonlapot és egy kis tasak kávéport csomagolt a magazinhoz, hogy a hirdető legújabb márkáját azonnal meg lehessen kóstolni. Megint más már egy speciális tintát használt a hirdetéséhez, amely csak a napfény felé tartva adta ki annak szövegét – sorolta egymás után a kísérletező hirdetési megoldásokat John Wilpers, majd hozzátette, a print igazi paradigmaváltását azonban mégsem az ilyen kísérletek jelentik. Hanem azok a médiavállalatok, amelyek képesek a printet a digitális termékeikkel párosítani.

„Amikor a print magazinban egy QR-kódot helyeznek el az egyik, hosszabb lélegzetvételű cikk alá, hogy a hozzá tartozó videót vagy interaktív diagramot már az online felületükön nézze meg az olvasó. Vagy ha egy újságoldalt NFC-chippel látnak el, hogy a történethez szorosan kapcsolódó zeneszámot is egyből meg lehessen hallgatni. Mert a print magazinok már nemcsak saját jogukon számítanak gazdag élményforrásnak, hanem lassan multimédiás-élményként is” – fogalmazott Wilpers.

Ez a cikk a Central Médiacsoport megjelenése.

A Magazin rovatban korábban megjelent cikkeket itt találod >>>