hero
Balkányi Nóra 2022. május 03. 16:51
RSF: 2022-ben beléptünk a megosztottság új korszakába
Magyarország tavalyhoz képest hét helyet javított a Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadság-indexén. Nem mi állunk jobban: a világ áll rosszabbul.

Ma van a sajtószabadság világnapja, ennek örömére tette közzé a Reporters Sans Frontières nemzetközi újságírószervezet az újságírás helyzetét vizsgáló szokásos éves kutatását (WPFI - World Press Freedom Index). Az információs zűrzavar által pumpált megosztottság egyre erősebbnek tűnik: az RSF megállapítása szerint a médiatérben létező párhuzamos világok nemcsak országokat szakítanak szét, de nemzetközi szinten, országok között is tovább mélyítik az árkokat.

A WPFI 180 országban mérte fel az újságírás helyzetét, rámutatva az információs káosz katasztrofális következményeire. A szervezet arról a korántsem újkeletű, egyre komolyabb következményekkel járó tényről is ír, miszerint 

a globális és megfelelő szabályozás nélkül működő online információs tér remek táptalaja a hamis híreknek és a propagandának.

Szerbia előttünk, Bulgária mögöttünk

Az elemzés Európára is vonatkozó része kiemeli, hogy az Unión belül szigorú törvények nehezítik újságírók dolgát, a 92. helyett idén 85. helyen álló Magyarországon is. Az RSF megemlíti a Magyarország elleni EU-s jogállami eljárás elindítását, de az orosz propaganda itthoni  terjedését is. Az uniós tagállamok közül amúgy csak két ország került rosszabb helyre, mint mi: Bulgária (91.) és Görögország (108.).

A Fox News-modell

Demokratikus országokban a megosztottságot a tények helyett véleményeket közvetítő – az RSF megfogalmazása szerint Fox News-modellben működő – médiumok okozzák, de komoly problémát jelentenek a közösségi média algoritmusainak kedvező dezinformációs láncolatok is. Nemzetközi szinten a nyitott társadalmakat gyengítik a médiatér fölött hatalmat gyakorló, demokratikus országok ellen propagandával uszító autoriter rezsimek. 

Kormányplakát 2019-ből. Forrás: The Guardian.

Igazi háború előtt információs háború

Az Ukrajna (106.) elleni orosz (155.) invázió február végi indulása jól mutatja a folyamatot: a konkrét, egészen addig elképzelhetetlen fizikai háborút megelőzte a propanda által fűtött információs háború. Az RSF figyelmeztet a világ egyik legkeményebb diktatúrájának helyzetére is: Kína (107.) sikerrel zárta el lakosait a világ többi részétől, ami különösen igaz az RSF indexén óriásit zuhanó Hongkongra (148.). A kutatás kiemeli a blokkok között megjelenő törésvonalakat is, például a nacionalista vezetés alatt álló India (150.) és Pakisztán (157.) között. A sajtószabadság hiánya Közel-Keleten is problémát okoz, ahogy azt Izrael (86.), Palesztina (170.) és az arab országok közötti konfliktusokban látjuk.

Helsinki az még mindig nyugat

Egy végletesen megosztott médiatér belső társadalmi különbségeket is továbberősíthet, ahogy az az Egyesült Államokban (42.) történik, a közösségi és a véleményekre támaszkodó média pedig különösen Franciaországban (26.) okoz komoly problémát. A kutatás kitér az illiberális demokráciák helyzetére is, a nálunk előnyösebb helyen végző Lengyelországot (66.) említve példaként: itt a közszolgálatot megzabáló magáncégek térnyeréséről van szó (a hatalmi érdekek szerint irányított közszolgálatban amúgy európai szinten is erősen mutatjuk az utat).

Az észak-európai országok továbbra is a legjobb példái a demokratikus, szabadon működő sajtónak: Norvégia (1.), Dánia (2.), Svédország (3.) és Finnország (5.) mellett Észtország (4.) is a lista tetején áll. A zöldre színezett jó kategóriába még Írország (6.) és Portugália fért bele (7.)

A Fox News New York-i stúdiói előtt tüntetők 2019 márciusában. Forrás: Rolling Stone.

Keleti nyitás

A nagyon rossz helyzetű, vörös színt kapó országok még sosem voltak annyian, mint idén. A legrosszabb tízbe olyanok kerültek, mint Mianmar (176., korábban Burma), barátunk, Türkmenisztán (177.), Irán (178.), Eritrea (179.) és persze Észak-Korea (180.)

A régiókra bontott elemzéseket és kutatás módszertanát itt érhetitek el.

Kevés az a zöld.

Vé-le-mény-he-ge-mó-ni-a

Hogy mindenkinek jobb kedve legyen, mi pedig kiegyensúlyozottan tájékoztassunk, olvassátok még el Varga Judit igazságügyi miniszter reakcóját is az RSF kutatására:
 

via RSF

Borítókép forrás: Time. Újságírók és aktivisták tüntetnek a sajtó szabadságáért a Fülöp-szigeteken 2019 januárjában.