8 milliárdba kerül a digitális átállás
Elindította az NMHH a digitális átállás folyamatának lakossági szakaszát, amelynek során a tető- és szobaantennával fogható analóg televízióadást felváltja a digitális földfelszíni műsorszórás. A program, ami a törvény által előírt 2014. decembere előtt véget ér - nyolcmilliárd forintba kerül, ami az NMHH költségvetéséből valósul meg.

Nyolcmilliárd forintba, vagyis háztartásonként a becslések szerint 25 ezer forintba kerül a digitális átállás, aminek kezdetét sajtótájékoztatón jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfő reggel az A38 hajón. A átállásra 2008 óta készül az ország - az állam akkor kötött hatóság szerződést a platform működtetésére az Antenna Hungáriával, miután egy európai uniós direktíva előírta a tagállamoknak a frekvenciák analóg televíziós műsortovábbításra való felhasználásának beszüntetését. A jelenleg tévék által használt frekvenciákat az átállás után mobil szélessávú internetszolgáltatásra kell használni.

2012 októberében kezdték meg az átállás megvalósítását, Barcson egy tesztporgrammal. A valós digitális átállás Magyarországon két ütemben valósul meg 2013-ban. Július 31-én a sárgával jelölt területeken, majd október 31-én a barnával jelzett térségekben. Az átállás azokat érinti elsősorban, akik előfizetési díj nélkül, szoba vagy tetőantennával televízióznak és kizárólag az M1, az RTL Klub és a Tv2 adásait látják. Ezek a tévénézők a hagyományos földfelszíni (analóg) adást veszik, amelyet 2013 folyamán, a jelzett ütemezésben, fokozatosan felvált a digitális adás, ezért a készülékeket át kell állítani a digitális vételre, amihez nem kell új televíziókészüléket vásárolni.

Egy jelátalakító készülék (set-top-box) és ha szükséges, egy új szoba- vagy tetőantenna csatlakoztatásával már mindenki élvezheti a digitális televíziózás előnyeit, továbbra is előfizetési díj nélkül. Azok számára, akik önerőből nem tudnák az átállást végrehajtani, szociális alapú támogatási rendszerben az NMHH beszerzi és beszereli a szükséges dekódert és antennát, de a jogosultak választhatnak az Antenna Hungária által nyújtott támogatott csomagok közül is. Annak eldöntésére, hogy ki jogosult az állami segítségre, a hatóság országos felmérést indít, aminek során személyesen 600 kérdező keresi fel az érintetteket. A rászorulók csak abban az esetben kaphatnak állami támogatást, ha azt hivatalosan is igénylik. A Set Top Boxok és a szerelések elvégzésére a hatóság közbeszerzést folytatott le.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberei országos kommunikációs kampánnyal és helyi tájékoztató- rendezvényekkel hívják fel az érintettek figyelmét arra, hogy mit kell tenniük az átállás érdekében. A hatóság egy honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es zöld számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére.

A rendezvényen bemutatták a hétfőtől látható szpotot, amelynek főszereplője Borbás Marcsi, az állami tévé műsorvezetője. A program kommunikációját médiakampánnyal erősíti a hatóság. A feladattal a hatóság januárban az IMG-vel szerződött.