bn 2022. május 11. 08:38
Új kurátor a Budapest Design Weeknél
Osvárt Judit pozícióját Sebestény Ferenc építész veszi át. A fesztivál október 7-16. között lesz, a jelentkezéseket június 10-ig várják a szervezők.

A Budapest Design Week új kurátora Sebestény Ferenc DLA építész, színpadi tér- és látványtervező, a Magyar Design Kulturális Alapítvány elnöke, akinek saját alkotói és oktatói praxisában is meghatározó szerepet játszik az építészet és a design összhangja, egymást támogató, erősítő hatása – írja közleményében a Budapest Design Week. Az idei téma a Találkozások terei – építészet és design címet kapta.

„A személyes és közösségi találkozás terei az elmúlt évek egészségügyi és gazdasági válságainak hatására különösen nagy figyelmet és új értelmezési keretet kaptak. A téma konkrét értelemben a személyes és közösségi találkozások tereire, fizikai vagy virtuális felületeire, átvitt értelemben pedig az építészet és design korszerű találkozási formáira utal. A tradicionális érintkezési módokon túl azok az új, virtuális lehetőségek is ide tartoznak, amelyek a technológia természetes fejlődése, valamint a járvány és a háború közelsége miatt megváltozott életünkben általánossá és meghatározóvá váltak” 

– emelte ki Sebestény Ferenc DLA, a BDW új kurátora.

Sebestény Ferenc. Forrás: Magyar Design Kulturális Alapítvány

A 2022-es Budapest Design Week szervezői az építészet, a bútortervezés, a forma-, a textil-, a grafikai, a divat- és az ékszertervezés, a UI/UX design, a gasztrodesign, valamint a service design, a designmenedzsment, a designelmélet és a social design területéről is várják a jelentkezéseket A pályázatra társadalmi vonatkozású, szociális szemléletű vagy előremutató ökologikus megközelítésű megoldásokat ajánló projekteket is várnak.

„A design szellemi értékként is a gazdaságfejlesztés egyik jelentős motorja, válság idején is lehetőséget teremt a vállalkozásoknak és gazdasági szereplőknek, ha időben felismerik a jelentőségét. A gazdasági válságból sokkal jobb esélyekkel lábal ki az a szereplő, aki az általa megalkotott designra, innovációra, a szellemi tulajdonára értékteremtő bázisként tekint, lehetőséget lát benne. Ezért is van egyre nagyobb szerepe annak, hogy minél szélesebb rétegeket megszólító programokkal tudjunk segíteni a design-nal foglalkozó szereplőknek és ez játszott fontos szerepet az új kurátor kiválasztásánál is” 

– hangsúlyozta Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke.

A járvány hatásai miatt 2022-ben sem kell fizetni részvételi díjat. A részletes pályázati kiírást ezen a linken találjátok. 

A BDW szervezői a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT).

Borítókép fotó: Mohai Balázs