hero
bn 2022. április 13. 13:52
Újra lehet pályázni a Magyar Formatervezési Díjra
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) és a Magyar Formatervezési Tanáccsal közösen, idén 43. alkalommal hirdeti meg a versenyt. Május 1-jéig lehet jelentkezni.

A díjazott és különdíjas pályázók akár bruttó 600 ezer forintot is kaphatnak, amit a díjhoz kapcsolódó, 2022 őszén megnyíló kiállítás megnyitójakor vehetnek át. „Az MFD nyilvános díjpályázata a kimagasló színvonalú formatervezői teljesítmény elismerését, a hazai formatervezés alkalmazásának ösztönzését és a magyarországi termékek nemzetközi versenyképességét hivatott elősegíteni.” A szervezők szerint egyebek mellett a fenntarthatóság, a jövőről való gondolkodás, az innováció és az ökológiai szempontok mára elengedhetetlenek lettek.

„Az elmúlt évek krízishelyzetei felerősítették a lokális hagyományok megismerésének és innovatív továbbgondolásának igényét, valamint a termékek élettartamának növelését és fenntarthatóságának egyre komolyabb figyelembevételét. A tudatos és felelős közös jövő megteremtése és formálása a fogyasztók szempontjai között is jóval fontosabbá vált, mint eddig bármikor” 

– emelte ki Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács, illetve az SZTNH elnöke.

Adamo babahinta

A tavalyi évben az elismerést többek között Lakos Dániel ergonomikus Tilt széke, a hagyományos hinta és bölcső ötvözéséből létrejött Adamo babahinta, a Salt Communications Kft. munkája, a Budapesti Corvinus Egyetem arculatfejlesztése és Szalai Bálint itthon. című enteriőr tárgycsoportja nyerte meg. A díjazott alkotásokból a tavalyi évhez hasonlóan a Budapest Design Week ideje alatt látogatható kiállítást szerveznek

A Magyar Formatervezési Díj pontszerző az Apex designlistánkon.

Termék, vizuális kommunikáció, terv, diák

A bizottság 2022-ben is a termék, vizuális kommunikáció, terv és diák kategóriákban várja a három évnél nem régebbi pályaműveket. A zsűri a beérkező alkotásokat két fordulóban, kategóriánként értékeli, olyan szempontok alapján, mint formai minőség, újszerűség, versenyképesség, felhasználóbarát kialakítás vagy a fenntarthatósági szemlélet érvényesülése. A díjra tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők is pályázhatnak.

Budapesti Corvinus Egyetem

Zsűri:

 • Kassai Ferenc grafikusművész - zsűrielnök;
 • Koós Pál habil. formatervező; 
 • Árkossy Tamás okl. faipari mérnök, címzetes egyetemi docens; 
 • Dániel Tünde formatervező; 
 • György Árpád Hunor formatervező; 
 • Hefkó Mihály DLA belsőépítész; 
 • Kecskés Orsolya ötvösművész, ékszertervező; 
 • Dr. Lógó Emma ergonómus; 
 • Szabó Ádám Csaba keramikusművész; T
 • omcsányi Dóri divattervező és 
 • Vargha Balázs habil. grafikusművész.

A szervezők a pályázatokat elektronikus úton, 2022. május 1. éjféligvárják a [email protected] címre.