hero
Ők csinálták az elmúlt tévés szezon legsikeresebb műsorait
RTL-es és női fölény a lista élmezőnyében. A Kreatív hatodik alkalommal állította össze a műsorgyártó kreatív szakemberek listáját. Az idei lista újra 25 fős.

A lista a 2020/2021-es szezon azon kreatívjait mutatja be, akik a legsikeresebb szórakoztató műsorokért feleltek, a produkcióik a legtöbb ideig voltak képernyőn, és a legnagyobb újdonságokon dolgoztak. A lista nem jelenti azt, hogy az itt felsorolt 25 név lenne általánosságban a legjobb a szakmájában, hisz a szakmájukhoz legjobban értő kreatívoknál is elfordulhat, hogy korábban nagy sikereket tettek le az asztalra, de az elmúlt szezonban éppen nem lett annyira nézett a munkájuk, vagy épp szabadságon voltak. A toplista nem is egy általános rangsor a kreatív műsorkészítők között, hisz kizárólag a 2020/2021-es szezonra vonatkozik. Ha egy általánosabb képet szeretnénk látni, akkor érdemes összehasonlítani az elmúlt 6 év listáit. 

A lista összeállítói: Bányai Gábor, Kenderessy Szabolcs, Varga Attila (Sixx)


Alább közöljük a lista eredményét, de a print számunkban és előfizetőinknek ennél sokkal többet adunk. Ők a 25-ös listán túl minden helyezettről részletes bemutatást olvashatnak, megszólalnak a lista tagjai is és a két legnagyobb kereskedelmi csatorna kreatív vezetői. 

Kattints ide, ha van előfizetésed! Vagy irány az újságárus, a Kreatív novemberi száma már kapható!

Hogyan készült a lista?

Összeállításban kizárólag a 2020 augusztusa és 2021 júliusa között tévéképernyőre került produkciók számítottak. Azokat a műsorokat, amelyek a vizsgált időszakot érintették, de átnyúltak az előző vagy következő szezonba, azokat oda számítottuk, ahol több ideig képernyőn voltak. Így például a Szerencsekerék ugyan a megadott időszakban tért vissza a képernyőre, de a készítőit a következő, 2021/22-es toplistában értékeljük majd. 

A nagyobb tévécsatorna-csoportoktól megkaptuk az összes ezen időszak alatt látható szórakoztató műsor kreatív vezetőinek listáját. Ha egy produkciónál két név volt jelölve, akkor ezt az értékelésnél kisebb súlyozással vettük figyelembe. Például A mi kis falunk a 2020/21-es szezon legnézettebb sorozata volt, de mivel két személy is meg lett adva, egyikük se került be a legjobb tíz közé. Az elmúlt egy évben újra a korábban megszokott számú szórakoztató, saját gyártású műsor került képernyőre, így az előző évi csökkentett 20 fő helyett most ismét a 25 szakember fért fel a listánkra.

Az egyes emberek helyezéseit az általuk készített produkciók üzleti és kreatív eredményei alapján határoztuk meg. Ezek alapján 4 kategóriában pontoztuk a hozzájuk tartozó műsorokat.

Nézettség: A legnagyobb mértékben az adott műsorok nézettségi eredménye számított, itt ugyanis nem a szakemberek összes munkáját együtt értékeltük, hanem produkcióként pontoztunk. Komoly siker esetén magas értékeket, nagy bukás esetén viszont mínuszpontokat is lehetett kapni, és a köztes eredmények a kettő közötti skálán mozogtak. Az adatok részletes áttekintésekor az abszolút nézettségi eredményeket és a főműsoridős csatornaátlaghoz viszonyított értéket is néztük.

Méret: A másik fontos üzleti szempont a produkció mérete volt, így a nagyobb kiállítású műsorok több pontot kaptak. Ha egy műsorkészítőnek több műsora is volt, akkor a legnagyobbat vettük csak figyelembe.

Megújulás és kreativitás: Vizsgáltuk, hogy a produkciók teljesen újak voltak-e, vagy ha nem, akkor az előző évadhoz képest mennyiben újultak meg; az egymás után következő adások hasonlóan vannak-e felépítve, vagy teljesen eltérnek egymástól. Ezenkívül a megújítások vagy új produkció esetén a műsor létrehozása mennyire sikerült jól. Sorozatok esetén külföldi formátumról van-e szó, vagy magyar fejlesztésű koncepció alapján készült.

Hossz: Azt is figyeltük, hogy az adott kreatív vezetőhöz kapcsolódó műsorok mennyi ideig voltak képernyőn, esetleg csak néhány hónapig, vagy akár az egész vizsgált időszak nagyobb részében láthattuk azokat. Itt azt is megnéztük, hogy heti vagy napi formátumról van szó, és ahhoz mérten hány adás készült belőlük.

A lista összeállításakor nem vettük figyelembe, hogy az adott szakember szabadúszó, esetleg televíziónál vagy gyártó cégnél dolgozik-e, ahogy azt sem, hogy az adott cégben milyen pozíciója van. A tévétársaságok által megadott, műsoronként egy vagy két kreatív vezetőt vettük figyelembe, a többi stábtagot nem, ahogy azt sem, ha más produkciókon esetleg alacsonyabb titulusban dolgozott.

Az elmúlt év 25 legsikeresebb televíziós kreatív vezetője

1. Petró-Varga Rita

RTL Magyarország (tavalyi helyezés: 5.)

A Konyhafőnök 7–8., A Konyhafőnök VIP, Mestercukrász

2. Hámori Barbara

Scripted Productions (tavalyi helyezés: 3.)

Drága örökösök, Keresztanyu

3. Kónya Gergely

RTL Magyarország (tavalyi helyezés: 11–25.)

Házasodna a gazda 3–4., Való Világ powered by Big Brother

4. Bagi Márta 

Solaz Média (tavalyi helyezés: 11–25.)

A Konyhafőnök 7–8., A Konyhafőnök VIP

5-6. Palik László 

TV2 Csoport (tavalyi helyezés: 8–9.)

Exatlon Hungary

5-6. Wágner Tamás

V2 Csoport (tavalyi helyezés: 8–9.)

Exatlon Hungary

7. Verebély Marcell

RTL Magyarország (tavalyi helyezés: 1.)

Álarcos énekes

8. Kovács Dániel Richárd 

RTL Magyarország (tavalyi helyezés: 4.)

A Tanár 3., Apatigris 2.

9. Németh Ádám 

TV2 Csoport (tavalyi helyezés: 2.)

Sztárban sztár, Nicsak, ki vagyok?

10. Losonczi László 

TV2 Csoport (tavalyi helyezés: – )

Dancing with the Stars

11. Kapitány Iván

ContentLab & Factory (tavalyi helyezés: 6–7.)

A mi kis falunk

12-13. Katona Andor

TV2 Csoport (tavalyi helyezés: 11–25.)

Farm VIP

12-13. Oláh Ákos

TV2 Csoport (tavalyi helyezés: 11–25.)

Farm VIP

14. Nyári Gábor 

RTL Magyarország (tavalyi helyezés: –)

Nyerő Páros, Életünk története 1–2.

15. Prukner Brigitta

Sony Pictures Television Networks (tavalyi helyezés: 10.)

Észbontók 8–9., Balhés csajok, Celebcella 1–2.

16. Pácza Zoltán

Show & Game (új a listán)

Észbontók 8–9.

17. Horváth Csaba

TV2 Csoport (tavalyi helyezés: –)

Bezár a bazár!, Dancing with the Stars

18. Mazula Vanda

TV2 Csoport (tavalyi helyezés: új a listán)

Sztárban sztár, Bödörék

19. Kapitány-Diószegi Judit

ContentLab & Factory (tavalyi helyezés: 6–7.)

A mi kis falunk, Balhés csajok, Doktor Balaton 1–2.

20. Kovács Kristóf

Primetime (tavalyi helyezés: –)

Showder Klub

21. Rényi Zsuzsa

Solaz Média (tavalyi helyezés: 11–25.)

Nyerő páros

22. Varró Szabolcs

RTL Magyarország (tavalyi helyezés: 11–25.)

Cápák között

23. Máté Kriszta

Magyar Film- és Média Akadémia (tavalyi helyezés: 11–25.)

Cápák között, Életünk története 1–2.

24. Radnai Péter

AMC Networks International (tavalyi helyezés: 11–25.)

DTK – Elviszlek magammal, NőComment!, Az első influenszerek

25. Négyesi Péter

RTL Magyarország (tavalyi helyezés: –)

Mestercukrász

Megjegyzés: Akinél nincs tavalyi helyezés, az a szakember valamelyik korábbi évben szerepelt már a listán, de tavaly nem. A teljesen új szereplőket külön jelöltük.