hero
Az elmúlt év 25 legsikeresebb televíziós kreatív vezetője
Hatodszor mutatjuk be az elmúlt szezon (2020/2021) legjobban teljesítő műsorkészítő tévés kreatívjait.

Ez a cikk eredetileg a Kreatív novemberi számában jelent meg.

Hogyan készült a lista?

Jelen összeállításban kizárólag a 2020 augusztusa és 2021 júliusa között tévéképernyőre került produkciók számítottak. Azokat a műsorokat, amelyek a vizsgált időszakot érintették, de átnyúltak az előző vagy következő szezonba, azokat oda számítottuk, ahol több ideig képernyőn voltak. Így például a Szerencsekerék ugyan a megadott időszakban tért vissza a képernyőre, de a készítőit a következő, 2021/22-es toplistában értékeljük majd.

(Ezért lehetett Bányai Gábor, a műsor készítője ennek a zsűrinek a tagja – a szerk.)

A nagyobb tévécsatorna-csoportoktól megkaptuk az összes ezen időszak alatt látható szórakoztató műsor kreatív vezetőinek listáját. Ha egy produkciónál két név volt jelölve, akkor ezt az értékelésnél kisebb súlyozással vettük figyelembe. Például A mi kis falunk a 2020/21-es szezon legnézettebb sorozata volt, de mivel két személy is meg lett adva, egyikük se került be a legjobb tíz közé. Az elmúlt egy évben újra a korábban megszokott számú szórakoztató, saját gyártású műsor került képernyőre, így az előző évi csökkentett 20 fő helyett most ismét a 25 szakember fért fel a listánkra.

Az egyes emberek helyezéseit az általuk készített produkciók üzleti és kreatív eredményei alapján határoztuk meg. Ezek alapján 4 kategóriában pontoztuk a hozzájuk tartozó műsorokat.

Nézettség: A legnagyobb mértékben az adott műsorok nézettségi eredménye számított, itt ugyanis nem a szakemberek összes munkáját együtt értékeltük, hanem produkcióként pontoztunk. Komoly siker esetén magas értékeket, nagy bukás esetén viszont mínuszpontokat is lehetett kapni, és a köztes eredmények a kettő közötti skálán mozogtak. Az adatok részletes áttekintésekor az abszolút nézettségi eredményeket és a főműsoridős csatornaátlag- hoz viszonyított értéket is néztük.

Méret: A másik fontos üzleti szempont a produkció mérete volt, így a nagyobb kiállítású műsorok több pontot kaptak. Ha egy műsorkészítőnek több műsora is volt, akkor a legnagyobbat vettük csak figyelembe.

Megújulás és kreativitás: Vizsgáltuk, hogy a produkciók teljesen újak voltak-e, vagy ha nem, akkor az előző évadhoz képest mennyiben újultak meg; az egymás után következő adások hasonlóan vannak-e felépítve, vagy teljesen eltérnek egymástól. Ezenkívül a megújítások vagy új produkció esetén a műsor létrehozása mennyire sikerült jól. Sorozatok esetén külföldi formátumról van-e szó, vagy magyar fejlesztésű koncepció alapján készült.

Hossz: Azt is figyeltük, hogy az adott kreatív vezetőhöz kapcsolódó műsorok mennyi ideig voltak képernyőn, esetleg csak néhány hónapig, vagy akár az egész vizsgált időszak nagyobb részében láthattuk azokat. Itt azt is megnéztük, hogy heti vagy napi formátumról van szó, és ahhoz mérten hány adás készült belőlük.

A lista összeállításakor nem vettük figyelembe, hogy az adott szakember szabadúszó, esetleg televíziónál vagy gyártó cégnél dolgozik-e, ahogy azt sem, hogy az adott cégben milyen pozíciója van. A tévétársaságok által meg- adott, műsoronként egy vagy két kreatív vezetőt vettük figyelembe, a többi stábtagot nem, ahogy azt sem, ha más produkciókon esetleg alacsonyabb titulusban dolgozott.

Miről szól a lista, és miről nem?

A lista a 2020/2021-es szezon azon kreatívjait mutatja be, akik a legsikeresebb szórakoztató műsorokért feleltek, a produkcióik a legtöbb ideig voltak képernyőn, és a legnagyobb újdonságokon dolgoztak. A lista nem jelenti azt, hogy az itt felsorolt 25 név lenne általánosságban a legjobb a szakmájában, hisz a szakmájukhoz legjobban értő kreatívoknál is elfordulhat, hogy korábban nagy sikereket tettek le az asztalra, de az elmúlt szezonban éppen nem lett annyira nézett a munkájuk, vagy épp szabadságon voltak. A toplista nem is egy általános rangsor a kreatív műsorkészítők között, hisz kizárólag a 2020/2021-es szezonra vonatkozik. Ha egy általánosabb képet szeretnénk látni, akkor érdemes összehasonlítani az elmúlt 6 év listáit. •

A lista összeállítói: Bányai Gábor, Kenderessy Szabolcs, Varga Attila (Sixx)
Szöveg: Kenderessy Szabolcs


Az elmúlt év 25 legsikeresebb televíziós kreatív vezetője (Előfizetőink a 25-ös listán túl minden helyezettről részletes bemutatást olvashatnak, megszólalnak a lista tagjai is és a két legnagyobb kereskedelmi csatorna kreatív vezetői. Ha van előfizetésed, lépj be! Ha nincs, irány az újságárus!

A TELJES CIKK CSAK ELŐFIZETŐINK SZÁMÁRA ELÉRHETŐ. KÉRÜNK, LÉPJ BE A FELHASZNÁLÓNEVEDDEL!