hero
2012. augusztus 22. 20:19
OHÜ: Jogszerű a közbeszerzés
Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség szerint a hatályban lévő közbeszerzésekről szóló jogszabályoknak megfelelt a kommunikációs közbeszerzési kiírásuk. Egyúttal visszautasítanak minden olyan vádaskodást, amely a kiíró szándékait rossz színben tünteti föl - közölte az OHÜ szerdán az MTI-vel.

Schiffer András és Szilágyi László, az LMP országgyűlési képviselői keddi sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amiért szerintük az OHÜ indokolatlanul alkalmazta a gyorsított közbeszerzési eljárást kommunikációs feladatainak ellátására. Az ellenzéki párt emellett törvényjavaslatban kezdeményezte a hasonló tenderek tiltását.

Az OHÜ szerint "valótlan, illetve csúsztatás az az állítás", hogy az augusztus 21-i határidőig csak egy munkanap állt volna a potenciális jelentkezők rendelkezésére. Az OHÜ szerint "ez a hamis állítás, akárcsak, a vonatkozó jogszabályok részleteinek nem ismerete vagy a jogszabályoknak megfelelő eljárási folyamat szándékos elferdítése lehet az alapja annak, hogy az LMP - az egyes médiumokban megjelent, a gyorsított tárgyalásos eljárást is kifogásoló híradást alapul véve - feljelentést tett az OHÜ pályázata miatt".

Mint kifejtették: az igazság az, hogy a kommunikációs feladatok ellátására szóló közbeszerzési eljárást idén augusztus 10-i feladással indították el, az európai uniós szakportálon augusztus 16-án jelent meg, itthon a Közbeszerzési Értesítő szakportálján pedig augusztus 17-én. A pályázatra szóló részvételi jelentkezés határideje augusztus 21. volt, amiből következik, hogy hat, illetve öt naptári nap állt rendelkezésére minden potenciális érdeklődőnek arra, hogy részvételi szándékát hivatalosan közölje, vagyis nem egy kidolgozott kommunikációs pályázati anyagot várt az OHÜ augusztus 21-re, hanem "csak" a részvételre jelentkezést.

A gyorsított eljárást pedig elsődlegesen az indokolja, hogy az OHÜ ősztől szeretné elindítani a szelektív hulladékgyűjtésre, "az ésszerű hulladékgazdálkodásra szóló, szemlélet- és tudatformáló országos kampányait". Ezek előkészületeihez mielőbb hozzá kell kezdeni - tették hozzá. A gyorsított tárgyalásos eljárás lebonyolítása azonban az OHÜ részéről nem kerülhet és nem is kerül ellentmondásba, vagyis összeütközésbe az érvényben lévő közbeszerzési törvénnyel és más vonatkozó jogszabályokkal - írták.

Az öt-hat naptári nap valóban megfelel az OHÜ érvelésének, a részvételi szándék jelzése azonban nem egy papír benyújtása, ahogy az MTI-nek küldött nyilatkozat sugallja. A jelentkezésnek komoly előfeltételei vannak, amelyet a kiírás III. pontja közel 2600 karakterben tárgyal. A pénzügyi, szakmai és jogi alkalmasságot igazoló papírok és dokumentációk benyújtása a feltétele a részvételnek, ezen banki, életrajzi, cégpapíros igazolások beszerzése nem egy-két napos feladat, bár a jelentkezőknek csütörtökig biztosítanak időt a hiánypótlásra.

A tender kiírásában és lebonyolításában segédkező, A Közbeszerzési Értesítő keresője szerint korábban a Hungarofest számos, szintén gyorsított tárgyalásos kommunikációs tendereit előkészítő Óvári és Társai Ügyvédi Iroda részéről azt a tájékoztatást kaptuk, hogy pénteken tudnak felvilágosítást adni az induló ügynökségek számáról és kilétéről. Noha az ajánlattételi határidő kedd délelőtt 11 óra volt, az ügyvédi iroda tájékoztatása szerint csütörtökig van lehetőségük az ügynökségeknek a hiánypótlásra, így az alkalmas indulók körét csak péntek délelőtt tudják elárulni. Úgy tűnik tehát, hogy akadt, vagy akadtak olyan ügynökségek, amelyek a szokatlanul rövid határidő ellenére képesek voltak tenderanyagot benyújtani.