2019. január 31. 11:15
Nem csak a Brexit van a levegőben a Budapest-London tengelyen
Incze Kinga (Whitereport) nagy változások szelét érzi Londonban. Tapasztalatairól számol be nekünk ingázása során.  

Január 15. a Westminster jegyében telt Londonban. A nap első részében a Westminster Media Forumon vettem részt. A rendezvénysorozatot azért csinálják, hogy a média piaci, érdekképviseleti, szabályozói és egyéb szereplői (egyetemek, think tankek stb.) párbeszédet folytathassanak, kezdeményezéseket tehessenek, networkölhessenek, és mindezek révén változásokat indítsanak el.

Ezúttal a The future of the UK TV sector in the global market: competition, partnerships and opportunities téma köré szerveződtek az előadók – többek közt az Ofcom (a brit NMHH), a BBC, a médiaipart is felügyelő DCMS (Digital Cultural and Media Secretary), Sky, British Telecom vezetői.

A fórum a brit televíziós piac legfontosabb aktualitásait járta körbe: megfelelő-e a BBC jelenlegi finanszírozása (alapvetően lakossági befizetésekből működik), mi legyen a jelenleg működő Iplayerrel, milyen fejlesztésekre van szükség, hogy a jelenlegi, 26% körüli közönségarányát tartani tudja a közszolgálati csatoracsalád (különös tekintettel a fiatalokra), illetve hogy a brit kontent népszerűsítése érdekében milyen lépéseket, partnerségeket érdemes kialakítani akár globális szereplőkkel is.

A „szuperkompetitív brit tévépiac”-nak minősített szegmens kihívásainak elemzésekor a broadcast és online televíziózás versenyét és szabályozási kereteit is feszegették a résztvevők – például, hogy az egyre szigorodó reklámszabályozás miért csak a hagyományos televíziócsatornákra vonatkozik, jelentős versenyelőnyt juttatva ezzel a globális online szereplőknek (YouTube, Netflix, Amazon), miközben a védendő fiatalkorú fogyasztók elérése egyre nő az a digitális platformokon. Nem maradhatott el a Brexit sem – a legnagyobb problémaként talán az Ofcom alá tartozó jogosultságok más országba történő elmozdulását említették.

Hosszan sorolhatnám az előadások, hozzászólások főbb pontjait, de inkább azt emelném ki, ami átszőtte a teljes fórumot és a Whitereport-adatbázis tényeiből is visszaköszön: 2019-re minden médiapiaci szegmensben kiszélesedett a verseny a cross-médiás és cross-platform kínálat növekedésével.

A kiszélesedett verseny következtében a jelenlegi szabályozás sok tekintetben elavultnak tűnik, s a piaci működésben jelentős versenyhelyzetbeli egyenlőtlenségek tapasztalhatók. Így aztán már délelőtt eljutottunk az alapkérdésekhez: itt az ideje újra definiálni, mit értünk médium, tartalomszolgáltatás alatt, hogy aztán a piaci működés és szabályozás terén a jelenlegi piaci helyzetre adekvát verseny alakulhasson ki. (Ez nem csupán brit issue, az amerikai Federal Communications Commission egy ideje már feszeget számos definíciós kérdést, elsősorban a cross-médiatulajdonlási, azaz felvásárlási korlátozásokát lazítását.)

Incze Kinga, a Whitereport alapítója és Hamish Sandison, a Whitereport Global Limited elnöke a brit parlament előtt Londonban, 2019. januás 15.-én (háttérben EU-pártiak rendezvénye a Brexit-szavazás előtt). Fotó: Edwina King

Estére a brit parlamentbe kaptam meghívást brit cégünk elnöke, Hamish Sandison révén egy, a brit üzleti vállalkozásokat és az EU-ban maradást támogató szervezet rendezvényére. Nem mindennap megy az ember ilyen helyre, különösen nem ilyen fontos órákban, amikor az Egyesült Királyság EU-s kilépésének feltételrendszeréről szóló megállapodás ellen szavaztak. (Azóta az eredmény köztudott: történelmi vereséget szenvedett a brit kormánynak aznap este, Theresa May nem kapta meg a remélt támogatást az indítványához.)

Szóval ott voltam azon a helyen, ahol – ha épp nem a Brexittel vannak elfoglalva - akár a Westminster Media Forumon elindított törvényjavaslatokról is dönthetnek.

Aznap este azonban a Brexit-dealről szólt a szavazás, a 9-es tanácsterem vendégei – a meghívott üzleti szereplők, lobbisták, szavazásról beeső miniszterek – nem médiapiaci kérdésekkel voltak elfoglalva. Így hát alkalmam nyílt megfigyelni, hogy bár a világ számos pontjáról követhető volt a parlamenti szavazás, a tanácsteremben ülők tájékoztatása csekélynek mondható: szöveges beszámoló volt látható a monitorokon arról, hogy melyik ház melyik képviselője hogyan szavazott. Hogy – szó szerint - képünk is legyen arról, mi történik bent, a BBC News élő adását mobiltelefon-képernyőinkről követtük.

Mi volt ezen a westminsteres napon a médiapiac levegőjében? Nagy változások szele. Változások a nagypolitikában, a gazdaságban, és az ezekhez egyre közelebb kerülő, immár egyértelműen cross-médiás, cross-platform médiapiac piaci verseny- és szabályozási kérdéseiben.

Sorozatunkban Incze Kinga, a Whitereport cross-médiapiaci adatbázis alapítója osztja meg velünk benyomásait, amelyeket a Budapest és London közötti ingázás során tesz. A szövegben foglaltak az ő szakmai véleményét tükrözik. Ez a harmadik rész, az első itt, a második erre olvasható