hero
Bicsérdi Ádám 2021. június 03. 11:00
Komoly veszteség látszódik 2020-ban az Indexnél
Starcz Ákos a nyári reputációs ütéssel és az extra HR-költségekkel magyarázza a 277 millió forintos mínuszt.

Amikor még idén márciusban interjúban kérdeztük Starcz Ákost, az Index vezérigazgatója azt jósolta, nagyjából 300 millió forintos mínusszal zárhatja a 2020-as pénzügyi évét az Index. Ez a jóslat a vállalat beszámolója alapján bejött, mert az Index.hu Zrt. vesztesége 2020-ban 277 millió forint volt a 2019-es 61 milliós nyereséggel szemben. 

Az Index értékesítésből származó nettó árbevétele 7 százalékkal csökkent 2020-ban: a médiavállalat 1 milliárd 156 millió forintot könyvelt el 2020-ban ezen a soron. Starcz Ákos a Kreatív kérdésére elmondta, egyértelműen a tavalyi év tavaszi-nyári időszakának bevételkiesése látszik az Index pénzügyi eredményein. 

„A terméket nem csak a 2020 tavaszán már érzékelhető reklámpiaci visszaesés sújtotta, de egy reputációs sokkhatás is érte a lapot. 2020 végére tudtuk normalizálni a helyzetünket, hiszen a partnereinkkel, hirdetőinkkel meg kellett értetnünk, hogy nem az Index beszántása, hanem fejlesztése a célunk. Ez egy folyamat, szerintem ebben jól haladunk, és ennek a folyamatnak az eredménye már látszódni fog a 2021-es bevételeinken. Azt se felejtsük el, hogy az Index esetében a 7 százalékos árbevétel-csökkenés is közel százmilliós tételt jelent. Ezen túl az Indextől távozók tömeges felmondása, majd az új csapat összeállítása is extra HR-költségekkel járt a cég számára” – jellemezte a tavalyi évet az Index vezérigazgatója. Szavait alátámasztja, hogy bérköltség szinten 2019-hez képest 92 millió forintos pluszköltség látszódik a beszámolóban.

Starcz Ákos (Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Az olvasottságon már nem érződik 2020 nyara

Az Index olvasottságában a reputációs sokkhatásnak, azaz a 2020 nyara előtti szerkesztőség és vezetőség tömeges felmondásának nincs nyoma. A hazai közéleti portálok olvasottságát havonta elemző Júzerszkander rovatunk legutóbbi gyűjtéséből is kiderül, hogy napi látogatószámban a legtöbb napot (30-ból 28-at) az Index nyerte áprilisban. Az Index áprilisban néhány hétvégét leszámítva minden nap 1 millió fölötti olvasót ért el.

Az Index sokáig kérdőjeles sorsa 2020 novemberében vált egyértelművé, amikor az Indamedia bejelentette, hogy megvette az előző tulajdonostól, a Magyar Fejlődésért Alapítványtól az Index maradék részvénycsomagját, vezérigazgatóvá pedig Starcz Ákost nevezték ki.