hero
Fülöp István 2021. május 04. 09:05
Júzerszkander: a 24.hu nyerte a hónapot, az Index a napokat
Ismét egy olyan nap hozta a legtöbb látogatót a portáloknak, amikor kormányzati bejelentés volt: április 9-én sokan voltak kíváncsiak az újranyitásról közölt részletekre. Az Index szinte az összes napot megnyerte olvasószámban, mégis a 24.hu büzkélkedhet a legtöbb olvasóval havi szinten. Júzerszkander!

Ismét jelentkezik a Júzerszkander című rovatunk, amelyben minden hónapban megnézzük a Gemius közönségmérési adatai alapján, hogy melyik hírportál büszkélkedhet a legtöbb olvasóval a teljes (15 év fölötti) lakosság körében és a kereskedelmileg leginkább releváns 18-59-es korcsoportban (a korábbi hónapokat a cikk aljára görgetve lehet elérni). Ezen kívül megvizsgáljuk a napi olvasottság alakulását az egész hónapban, a portálokon eltöltött időt és a megnyitott cikkek átlagos számát is.

A gyűjtés módszertani alapjairól:

  • a Gemius mérése egy magyar kereskedelmi mérés, így a belföldi látogatókat vesszük alapul (a külföldről érkezőket, akik például egy olyan Google Analytics statisztikában látszanak, amit az első időszakában pl. a Telex közölt magáról, tehát nem);
     
  • valós egyedi látogatókat (olvasókat), úgynevezett Real Userek (RU) számait nézzük a teljes hónap során, ami azt jelenti, hogy egy felhasználó akkor is csak egyszer számít a látogatottsági adatokba, ha minden nap 10-szer felmegy egy oldalra (akár a cookie-kat szorgosan kitörölgetve), és akkor is, ha csak az adott hónap elsején – őket a továbbiakban olvasóknak fogjuk hívni;
     
  • a látogatottsági adatokat egyelőre a webes felületekre közöljük módszertani megfontolások miatt (azaz az természetesen szerepel benne, ha mobilról nyit meg egy felhasználó egy weboldalt, de a natív iOS-es vagy androidos, külön letöltött alkalmazások egyelőre nem. Van piaci szereplő, aki magára nézve már összesítve számolja ezeket, de a különböző szereplőkét az itt fellépő torzítások és az adathiány miatt mi még nem tartjuk összehasonlíthatónak, veletek együtt várjuk a napot, amikor ezt magabiztosan megtehetjük).


Áprilisi összes olvasó: a 24.hu-n a legtöbben

Márciushoz képest az összes site havi látogatottága csökkent, a legnagyobb site-oknál inkább a 28 napos február szintjét hozták a számok, míg a Telex, a 444 és a Hvg ennél enyhébb mértékben csökkent.

A legtöbb egyedi olvasó továbbra is stabilan a 24.hu-nál van (3,6 millió), szűk 60 ezerrel több, mint az Indexen, a harmadik helyre pedig szokásosan az Origo érkezett meg, bár tőlük alig van csak lemaradva a Hvg.

Látogatottság napi bontásban: 30-ból 28 napot nyert az Index

Napi bontásban az alábbiak szerint néz ki a hírportálok látogatottsága a teljes internetező lakosságra vetítve. 

A 30-ból 28 napon az Indexre ment a legtöbb olvasó, a maradék két napon pedig a 24.hu-ra. A görbe a legtöbb hírsite esetében mutat meglepő kiugrásokat hétköznapokon (pozitív és negatív irányba egyaránt). Az Indexről múlt hónapban azt írtuk, hogy egy napot kivéve minden nap 1 millió fölötti olvasót vonzott, ez ebben a hónapban öt alkalommal nem teljesült (főleg hétvégi napokon). Április 9-én a kormány fontos döntéseket hozott az újranyitásról, ez pedig az Origót és a 444-et leszámítva az összes site látogatottságában tükröződik, ezen a napon volt a legtöbb olvasó a portálokon.

18-59 éves korosztályban az Index hozta az összes napot áprilisban, az erről szóló grafikont ide kattintva nézhetitek meg.

Hány cikket olvastak el?

Az alábbi ábrán az látszik, hogy egy-egy hírportál webes felületén egy user átlagosan hány cikket olvasott el (vagy hányszor nyitotta meg a portált) egy adott napon. Eszerint a belföldi felhasználók napi átlagban szinte felváltva az Indexet és az Origót nyitották meg legtöbbször, ezeket jócskán leszakadva követi a többi portál.

Átlagosan eltöltött idő az oldalon

A hírportálon egy RU által összesen eltöltött idő tekintetében a korábbi hónapokhoz képest nincs érdemi változás, a minimális csökkenés betudható annak, hogy április csak 30 napos.