hero
Fülöp István 2021. április 13. 16:12
Júzerszkander: Az Index 31-ből 30 nap 1 millió felhasználó fölött volt
A szigorítások bejelentésének napján majdnem 1,5 millió user látogatta az oldalt. Márciusban havi szinten fej-fej mellett haladt a 24.hu és az Index.

Hatodik alkalommal jelentkezik a Júzerszkander című rovatunk, amelyben minden hónapban megnézzük a Gemius közönségmérési adatai alapján, hogy melyik hírportál büszkélkedhet a legtöbb olvasóval a teljes (15 év fölötti) lakosság körében és a kereskedelmileg leginkább releváns 18-59-es korcsoportban (a korábbi hónapokat a cikk aljára görgetve lehet elérni). Ezen kívül megvizsgáljuk a napi olvasottság alakulását az egész hónapban, a portálokon eltöltött időt és a megnyitott cikkek átlagos számát is.

A gyűjtés módszertani alapjairól:

  • a Gemius mérése egy magyar kereskedelmi mérés, így a belföldi látogatókat vesszük alapul (a külföldről érkezőket, akik például egy olyan Google Analytics statisztikában látszanak, amit az első időszakában pl. a Telex közölt magáról, tehát nem);

     
  • valós egyedi látogatókat (olvasókat), úgynevezett Real Userek (RU) számait nézzük a teljes hónap során, ami azt jelenti, hogy egy felhasználó akkor is csak egyszer számít a látogatottsági adatokba, ha minden nap 10-szer felmegy egy oldalra (akár a cookie-kat szorgosan kitörölgetve), és akkor is, ha csak az adott hónap elsején – őket a továbbiakban olvasóknak fogjuk hívni;

     
  • a látogatottsági adatokat egyelőre a webes felületekre közöljük módszertani megfontolások miatt (azaz az természetesen szerepel benne, ha mobilról nyit meg egy felhasználó egy weboldalt, de a natív iOS-es vagy androidos, külön letöltött alkalmazások egyelőre nem. Van piaci szereplő, aki magára nézve már összesítve számolja ezeket, de a különböző szereplőkét az itt fellépő torzítások és az adathiány miatt mi még nem tartjuk összehasonlíthatónak, veletek együtt várjuk a napot, amikor ezt magabiztosan megtehetjük).


Márciusi összes olvasó: fej-fej mellett

Márciusban fej-fej mellett haladt a 24.hu és az Index.hu, a teljes lakosságot nézve a 24.hu-ra szűk 3 ezer RU-val több érkezett, viszont 18-59-ben felhasználóra pontosan ugyanannyi embert ( 3 090 124 főt) ért el a két hírportál a Gemius adatai szerint. Az Origo és a HVG is majdnem ugyanannyi usert ért el (az Origo 16 ezerrel többet, 3,276 milliót). A Telex látogatottsága pedig már 500 ezer RU-val több, mint a 444-é a teljes lakosságot tekintve.

Látogatottság napi bontásban: stabilan 1 millió fölött az Index

Napi bontásban így néz ki a hírportálok látogatottsága a teljes internetező lakosságra vetítve. Az Indexre érkezett 31-ből 27 napon a legtöbb RU, a maradék öt napot a 24.hu vitte. Ki kell emelni, hogy az Index mindössze egyetlen napon nem érte el az 1 millió RU-s küszöböt, erre a Júzerszkander fennállása óta nem volt példa egyik hírportál esetében sem. Szintén az Index érte el a legnagyobb látogatószámot egy adott napon: március 4-én 1,458 millió RU látogatta meg a portált – ezen a napon jelentette be a kormány a további járványügyi szigorításokat.

A 18-59 éves internetezőket tekintve az Index 31-ből 28 napot, míg a 24.hu négy napot „nyert meg”. Az erre a korcsoportra vonatkozó grafikon ide kattintva tekinthető meg.

Hány cikket olvastak el?

Az alábbi ábrán az látszik, hogy egy-egy hírportál webes felületén egy user átlagosan hány cikket olvasott el (vagy hányszor nyitotta meg a portált) egy adott napon. Eszerint a belföldi felhasználók napi átlagban, hét napot kivéve, februárban az Index cikkeire kattintottak a legtöbbször, ezt az Origo és a Telex követi.

Átlagosan eltöltött idő az oldalon

A hírportálon egy RU által összesen eltöltött idő tekintetében a korábbi hónapokhoz képest nincs érdemi változás.