Balkányi Nóra 2021. augusztus 17. 16:40
Humen Magazin: „Erős megfogalmazás az Elle-címlapokról, hogy médiatörténelmet írtak”
A legismertebb LMBTQ-lap, a Humen Magazin korábban sokszor szerepeltetett a címlapján meleg párokat – mondta a Kreatívnak Erdei Zsolt, a Humen Media Group alapító ügyvezetője.

„Médiatörténeti pillanat: meleg párok az ELLE címlapján. Magyarországon eddig még nem volt rá példa, hogy magazin címlapján meleg vagy biszexuális párok kerüljenek címlapra” – írta korábban a 168 Óra az Elle friss számának címlapsztorijairól (a két médium ugyanannál a kiadónál, a Brit Médiánál van). 

A borítókon Jordán Adél és Székely Kriszta, Pál Márton és Hanol Ádám, illetve Oltai Kata és Nagy Zsolt szerepelnek. A Humen friss száma épp Steiner Kristóffal és társával, Nimrod Dragannal készült. „Az elmúlt egy évben is jó pár hasonló címlapunk volt” – mondta Erdei Zsolt. „Nemzetközi és magyar meleg és leszbikus párok is szerepeltek nálunk, köztük az egész családdal Pál Marciék is.”

Se 18+ jelzés, se becsomagolás

Június végén írtunk arról, hogy a Humen Magazin a meleg- és transzellenes törvény miatt fontolóra vette, hogy 18+ jelzést kell tennie a lapra, mivel komolyabb büntetést nem kockáztathatnak meg. Az ügyvezető most azt mondta nekünk, nem kerül 18+ karika a lapra a jelenlegi szivárvány zászló és a „9 éve a magyar LMBTQ közösségért” feliratok mellett (ami jelzi, hogy a Humen LMBTQ tartalmú kiadvány). Lefóliázni sem tervezik a magazinokat, mivel a lapot nem értékesítik, hanem ingyenesen terjesztik. 

„Ha értékesítünk, akkor postán küldjük el a lapszámokat. Emellett a terjesztési helyeinken általában nem igazán fordulnak meg 18 éven aluliak.” 

A homofób törvény miatt felmerült korábban az is, hogy egy Spanyolországban bejegyzett céghez kerülne a magazin kiadói és tartalomgyártói tevékenysége, amire így már spanyol törvények vonatkoznának – most Erdei elmondása szerint ez a terv sincs folyamatban.

Cikkünker frissítettük.

Képek: Humen Facebook