2012. március 30. 10:00
Az élsport öl, butít és megnyomorít?
A SportGéza oldalon olimpiai bajnokok is mesélnek arról, hogy gyerekként verte őket az edzőjük papuccsal vagy úszódeszkával. Akkor biztosan nagyon megszenvedték a rajtuk elkövetett sérelmeket, de később sokan hajlamosak úgy visszatekinteni a bántalmazásokra, hogy az a sportkarrier velejárója.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy azokban az országokban sem kevesebb az élsportoló, ahol a gyermekjogokat a legmesszebbmenőkig érvényesítik − ezt Herczog Mária, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja mondja a cikkben. A gyermekjogokat pedig nehéz érvényesíteni, ha a gyerekek hallgatnak. Márpedig legtöbbször hallgatnak.

Magyarországon még nem készült olyan kutatás, amely felmérte volna, hogy az erőszak milyen formában és hogyan érinti a gyermekkorú sportolókat, az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) külföldi felmérések alapján azonban átfogó képet alkotott, milyen veszélyek leselkednek leginkább a gyerekekre az edzők, a szülők vagy éppen a társak részéről. Háát… a sor hosszú és változatos: pszichológiai lealacsonyítás vagy lelki megalázás a nem, a testalkat vagy a teljesítmény alapján; indokolatlan nyomásgyakorlás kiemelkedő teljesítmény elérése érdekében; káros vagy szexuálisan megalázó beavatás, rituálék; olyan táplálkozás vagy fogyókúra, amely evészavarokhoz, például anorexiához vezet; fizikai büntetések, verés; dopping és egyéb teljesítménynövelő szerek használata; teljesítmény, versenyrészvétel megkövetelése sérülés esetén is (forrás: Unicef).

A teljes cikket itt olvashatja.