2012. május 27. 07:00
A nők lustábbak - vagy csak több jut rájuk?
Ha belegondolunk, mi mindennek kell beleférnie egy-egy napunkba, akkor nehezen tudunk azonosulni azzal a megállapítással, hogy a női nem a lustábbik nem. Pedig egy kutatás szerint ez pontosan így van.

Nem mozgunk eleget, ez van. Bezzeg a férfiak, ők igen.

Pedig napi 30 perc testmozgás elég lenne, de a nők többsége ennyit sem mozog. Ehelyett átlagosan csak 18 percet töltünk közepes intenzitású vagy intenzív testmozgással – mondják az Oregon Egyetem kutatói.

Ez pedig azért nem jó, mert… hát igen, egyrészt elhízunk. De ennél is nagyobb baj, hogy a tunya életmód úgynevezett metabolikus szindróma kialakulására hajlamosíthat. A metabolikus szindróma voltaképpen bizonyos kockázati tényezők csoportjának összefoglaló elnevezése, melybe a magas koleszterinszint éppúgy beletartozik, mint a magas vérnyomás vagy a testzsír jelentős fokú felszaporodása. Miért rossz ez nekünk – már azon kívül, hogy a közvélekedésben azért továbbra is makacsul tartja magát a „vékony = szép és sikeres, kövér = csúnya és lúzer” szemlélete? Nos, a metabolikus szindróma többféle betegség kialakulását is elősegítheti, melyek közül a legismertebb a szív koszorúereinek megbetegedése, a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke (közismertebb nevén gutaütés vagy agyvérzés).

Paul Loprinzi által vezetett munkacsoport 1000 résztvevő bevonásával eredetileg arra volt kíváncsi, hogy milyen összefüggés van a fizikai aktivitás, a depresszió és a metabolikus szindróma között. 

A teljes cikket itt olvashatja.