Öt okoskütyü az IFA-ról, amikből még idén sláger lehet

Az elmúlt napokban Berlinre figyelt a tech-világ, Európa legnagyobb szórakoztatóelektronikai csúcstalálkozójáról pedig a Telenor is élőben szállította a híreket közösségi csatornáin és a Hipernet Blogon keresztül. Az IFA kütyükavalkádjáról a márkák legizgalmasabb bejelentéseit hozta el.

Sosem gondoltuk volna, hogy egyszer Nokiával fogunk lázat mérni

A Nokiáról legutóbb a majdnem meglepetés bejelentése kapcsán írtunk, amikor 17 év után visszatért 3310-ével, de azt talán tényleg kevesebben tudják, hogy az elmúlt fél évben digitális egészségmegőrző cuccokkal bővítette profilját. Ebbe a portfólióba tartozik a Nokia Body okosmérleg, amely nemcsak méri és folyamatosan leköveti az egész család testsúlyát és BMI-értékeit, de figyelmezteti azt, aki a legutolsó méricskéléséhez képest többet falatozott, mint mozgott. Egy alkalmazáson keresztül pedig egyéni étkezési tanácsokat ad a felhasználónak.

Okoslázmérő a Nokiától
Okoslázmérő a Nokiától

Aztán ott van a halánték-artéria környékéről  testhőmérsékletet jelző (állítólag  a testünkön  itt mérhető legpontosabban) okoslázmérő, és a szintén digitalizált vérnyomásmérő, amelyek egyből riasztanak a magasabb értékeknél. A melléjük fejlesztett Nokia Health Mate alkalmazásban pedig nemcsak tárolhatjuk ezeket az adatokat, de ha nagyon akarjuk, még a házidokinak is elküldhetjük. Az Amazonon keresztül egyébként a mérleg 60, a vérnyomásmérő 130 dollárért kapható, az okoshőmérő pedig 34 ezer forintért itt.

Az okoskonyhában még mindig nekünk kell főzni

De a jövőben már sokkal egyszerűbb dolga lehet a konyhai önbizalomhiányban szenvedőknek, mert a Grundig például csupa interaktív segédeszközzel szerelte fel a jövő okoskonyháját. És mindezt egyetlen projektoros panellal intézte el, mégpedig úgy, hogy a munkapult fölé szerelt, mozgásérzékelővel ellátott projektor egy képet tudjon vetíteni a pultra, amely azonnal egy érintésvezérelt felületté alakul át. Innen kapcsolgathatjuk be és ki az összes csatlakoztatott háztartási berendezést, köztük a tűzhelyet, a lámpát vagy a vízforralót, de még a kenyérpirító sütési fokozatát is itt állíthatjuk be.

A Grundig projektora, amivel egyébként főzőcskézős zenéket is válogathatunk a netről
A Grundig projektora, amivel egyébként főzőcskézős zenéket is válogathatunk a netről

És mivel a rendszer automatikusan rácsatlakozik az otthoni wifire, a vacsorához kikeresett recept leírását magunk mellett a pultra vetítve olvashatjuk, vagy megnézhetjük egy videóban, hogyan készül a mexikói egylábasos pasta.

Az igazi okoskaputelefon csak azt engedi be, akit ismer

Erre azonban nekünk kell megtanítani, mint például a Fibaro intelligens rendszerét. Ez az okoskaputelefon ugyanis egyből jelez és közvetíti a kinti kamera képét a mobilunkon, ha valaki megállt a kapunk előtt. Ha akarunk, akkor ezen keresztül társaloghatunk vele, de ha mondjuk, mégsem akarunk (vagy épp nem vagyunk otthon), akár videóüzenetet is hagyhat nekünk a látogató. A szerkezetben ugyanis a mikrofon és a hangszóró mellett egy SD kártya is helyet kapott az adatok tárolására. De a csengőjét egyszerű, klasszikus gomb formában kell nyomkodni.

Fibaro kaputelefonja, amibe csak be kell programozni a családtagok fotóját, és többet nem is kell improvizálni a face-controllnál
Fibaro kaputelefonja, amibe csak be kell programozni a családtagok fotóját, és többet nem is kell improvizálni a face-controllnál

Berlinben már a telefon is 3D-ben szkennelt

A Sony ugyanis a kiállításon mutatta be először új 3D Creator szoftverét, amit a Xperia-sorozat legújabb telefonjaihoz az XZ1 és az XZ1 Compacthoz fejlesztett, de a legfrissebb hírek szerint az XZ Premium csúcsmodellen is elérhetővé teszi. Az alkalmazás különlegességét az adja, hogy a lézeres vagy infrás megoldás helyett mindössze a képet használja a szkenneléshez. Egészen pontosan úgy dolgozik, hogy ha körbejárunk egy tárgyat vagy egy embert a telefonnal, akkor annak hátsó kamerája az új szoftver segítségével képes háromdimenziós fotót készíteni róla.

Innen pedig már csak egy lépés, hogy ebből a fájlból akár egy olyan házi 3D-nyomtatóval hívjuk elő a tárggyá kiterjesztett fotót, mint amilyenről már itt is írtunk. Persze nem lepődnénk meg, ha ilyennel hamarosan a Sony is előállna. Mindenesetre azon már dolgoznak, hogy ezt a technológiát videojátékokba lehessen építeni, ahol ezzel gyakorlatilag a saját avatarunkat teremthetjük majd meg és irányíthatjuk.

És mostantól az erő is bármikor velünk lehet

A kiállításon több gyártónak is központi témája volt a Star Wars, a Lenovo például a Disney-vel közösen fejlesztett egy kiterjesztett valóságon alapuló Jedi Challenges nevű készletet. A Lenovo Mirage AR-headsethez egy fénykard és egy, a központi agyat jelentő, mozgásérzékelős gömb tartozik, amelyet wifin keresztül a vele kompatibilis telefonokra kötve lehet használni.

A hozzá fejlesztett alkalmazás elindítása és a telefon headsetbe illesztése után kezdődhet a lézerkard-párbajozás. De aki komplett csatákat akar vívni, az egy stratégiai játékban irányíthatja a csapatát, vagy pont úgy holosakkozhat, ahogy R2-D2 és Chewbacca is tette. És akkor mostantól érdemes is elkezdeni gyűjtögetni karácsonyra, mert ha a gyerek meglátja ezt valahol, minimál kívánság-listára sem lesz szükség. Így aztán jó tudni, hogy 250 angol fontért már előrendelhető a készlet.

 

 

 

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.