Újrázik az MLE elnöke
Újraválasztották a Magyar Lapkiadók Egyesületének március 14-i rendes tisztújító közgyűlésén Kovács Tibort, és az elnökség tagjairól is szavaztak. A közgyűlésen összegezték az MLE szerepét a jelenlegi médiapiaci helyzetben.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) másodszor is elnökké választotta Kovács Tibort a március 14-i rendes tisztújító közgyűlésén. A közgyűlés elfogadta az elnökség éves jelentését, a 2012. évi zárszámadást, valamint a 2013. évi költségvetési előirányzatot is.

Az MLE elnökségének frissen megválasztott tagjai Demcsák Lajos, Hivatal Péter, Kázmér Judit, Király Mária, Mihók Attila, Rónai Balázs, Szabó György és Szakács László lettek.

Az egyesület közleményt adott ki a közgyűlésen elhangzottakról. Eszerint a nyomtatott sajtó strukturális problémáit a gazdasági válság felerősítette, ezért a kiadóknak minden lehetséges módon, közösen kell fellépniük a szakma érdekében. Számos példaértékű kezdeményezés indult Nyugat-Európában, amely mintául szolgálhat a hazai piac szereplői számára is, ezek között kiemelt jelentőségű a Google által finanszírozott francia sajtóalap, vagy a német szerzői jogról szóló törvény módosítása, amelyet az MLE követendő példának állít a hazai jogalkotók elé.

Kifejtették, a sajtónak óriási szerepe van a véleménynyilvánítás szabadságának erősítésében és a demokratikus közvélemény fenntartásának biztosításában, ezért az MLE elnöksége a következő időszakban is hangsúlyosnak tartja a médiapluralizmus feltételeinek biztosítását.

„A jövőben sem mehetünk el a mellett, hogy az állam egyrészről jelentős befolyásoló szereppel bír a jogszabályalkotás tekintetében, a szabályozási környezet kialakításában, és mint jelentős hirdető felelőssége, hogy a piacon ily módon betöltött szerepe miatt, a lehető legnagyobb transzparenciával döntsön az állami kommunikációs büdzsék felhasználása során” – áll a közleményben.