hero
bn-fi- 2021. szeptember 22. 09:21
Most sem kerül ellenzéki a Médiatanácsba
A Fidesz nem választja meg az ellenzéki pártok közös jelöltjét, a folyamatot a Jobbik-MSZP-LMP-Párbeszéd keddi közleményében antidemokratikusnak és felháborítónak nevezte. Cikkünket frissítettük.

A Médiatanácsba a nemrég elhunyt Hankiss Ágnes helyére kell új tagot választania az Országgyűlésnek. A most működő, kilenc évre megválasztott testület 2019 decemberében állt fel, csak kormánypárti delegáltakkal. Akkor az ötfős tanácsba két főt szeretett volna küldeni az ellenzék, de egy főre is volt konszenzusuk – viszont javaslatukra akkor sem került be senki. 

A bizottság fideszes elnöke, Halász János kedden hívott össze ülést, amin az ellenzék ismét Dr. Silhavy Mátét javasolta, ezt viszont a kormánypártiak nem fogadták el. A Fidesznek nem volt jelöltje, ezért a bizottságot újra össze fogják hívni, hogy már kétharmaddal is tudjanak új tagot jelölni.

Mivel a Fidesz most sem választja meg a Jobbik-MSZP-LMP-Párbeszéd jelöltjét, az ellenzékiek közölték, hogy nem vesznek részt a jelölő bizottság további munkájában. 

Kérdéseket tettünk fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH), többek között arra vagyunk kíváncsiak, hogy: 
 

  • Mi az oka annak, hogy a jelölőtestület fideszes többsége nem támogatta Hankiss Ágnes halála után egy ellenzéki jelölésű tag megválasztását?
  • Milyen képességbeli hiányosságot fedezett fel benne a fideszes többség, ami miatt nem támogatja a megválasztását?
  • Kit támogatnak a jelölőbizottság Fidesz-KDNP-s tagjai?
  • Nem gondolja-e az NMHH, hogy a médiapluralizmus jegyében akár maga a hatóság is követelhetné, hogy ne csak kormánypárti jelöltekkel legyen feltöltve a Médiatanács?

A Társasaság A Szabadságjogokért (TASZ) is hosszabb cikket szentelt annak, hogy alapvetően milyen szempontoknak kellene érvényesülnie egy médiatanácsi tag kiválasztásánál, ezt ide kattintva lehet elolvasni.

Az NMHH nem avatkozhat be

Az NMHH, Kommunikációs Igazgatóságától kérdéseinkre a következő válasz érkezett: 

„A Médiatanács az Országgyűlés felügyelete alatt álló önálló, autonóm testületi szerv,  tagjai személyére egy országgyűlési jelölőbizottság tesz javaslatot. A jelölési eljárásra, (köztük a sikertelen jelölésre) vonatkozó szabályokat a médiatörvény határozza meg. Ebbe a folyamatba az NMHH-nak nincs törvényes lehetősége beavatkozni.”

Cikkünket 09 24-én frissítettük.

via Telex