hero
Balkányi Nóra 2021. július 14. 11:26
Milliókhoz jut el a hülyeség a TikTokon a vakcinákkal kapcsolatban
A TikTok sounds nevű népszerű feature segítségével korábban letiltott oltásellenes posztok kaptak újabb svungot.

A TikTok sounds funkció arra ad lehetőséget, hogy egy felhasználó mások videóinak hangját mixelhesse újra saját tartalom gyártásához. Ez, úgy tűnik, erősen megkönnyíti az oltásokkal kapcsolatos tévhitek terjedését – írja a NowThis az Institute for Strategic Design (ISD) hétfőn publikált tanulmánya alapján. Az ISD 124, a hangsávjában félrevezető oltásokkal kapcsolatos információt terjesztő videót elemzett – ezeket összesen több, mint 20 millióan a nézték meg, közel 1700 millióan lájkolták és 339 ezernél is többen osztották meg.

A TikTok sounds zenét, film- és sorozatrészletek hangját vagy más felhasználó eredeti audióját újragondoló funkciójával nemrég erősen bepörgette a virálisan terjedő tartalmakat. Az ISD kutatásában szereplő egyik videó például egy tavaly decemberben posztolt másik videó hangját terjeszti újra, ami az oltásokról spekulál leegyszerűsítő és félrevezető módon. Ugyan az eredeti kontentet eltávolította az app, a hang most újra szabadon terjedhet. Ez az egy példa 4500 újabb videón keresztül már 16,7 milliónál is több megtekintésnél jár. A 4500 videón belül mindössze a legnépszerűbb 25-ön látható jelzés arról, hogy téves információt tartalmaz a járvánnyal kapcsolatban.

A NowThis cikke szerint a TikTok múlt héten beszélt arról, hogy elkezd az elveikkel szembemenő tartalmakat automatikusan törlő technológiát használni. A letiltott posztokat átnézné a cég biztonsággal foglalkozó csapata is, és csak a rendben lévő videókat engednék vissza. Ez a bejelentés viszont nem említette sem a sounds funkciót, sem a járványt, viszont a a bántó, erőszakos, gyűlölködő tartalmak mellett a félrevezető információt megnevezte.

Nyitókép: isdglobal.org