Megszűnik a brit PCC
Több mint két évtizedes működés után megszűnik a Press Complaints Commission, a brit független sajtótestület, miután súlyos kritikák érték a lehallgatási botránnyal kapcsolatos magatartása miatt.

Újabb áldozata van az egyre dagadó brit lehallgatási botránynak, most épp a brit önkéntes és önszabályozó sajtótestület, a Press Complaints Commission (PCC) megszűnéséről cikkezik az angol sajtó. Oka, hogy az ügy kirobbanásakor a testület a News of the World újság pártját fogta, amikor kijelentette, a lap nem felelős a lehallgatásokért, mert az csak egyik újságírója, Clive Goodman és Glenn Mulcaire magánnyomozó (aki állítólag 850 ezer fontot kapott ezért) egyéni akciója volt.

A PCC elnöke, Jane Buscombe bárónő már 2010 októberében lemondott tisztségéről, miután a Guardian egyik újságíróját elmarasztalta egy cikk megtévesztő címe és felvezetője miatt, mely az akkor még bimbózó lehallgatási üggyel foglalkozott. Buscombe később azzal védekezett, hogy a PCC nem kapott teljes körű tájékoztatást a döntés meghozatalának pillanatában, de ez már nem mentette meg őt a bukástól.

A PCC megszűnésével feladatait egy átmeneti testület fogja átvenni, és értesülések szerint hivatalos utódjára akár 2014-ig is várni kell. A brit sajtó egyébként úgy tekint a PCC megszűnésére, hogy ezzel végre új fejezetet lehet nyitni az újságírásban, és mindenki várja egy új, teljesen független szabályozó testület létrejöttét. A PCC egyébként semmilyen kötelező jellegű határozatot nem hozhat, a tagok önkéntesen csatlakoznak, és a működési költségeket is a tagok fizetik.