hero
Fülöp István 2021. december 01. 10:22
Megkapóan mutatja be a közösség erejét a Müpa karácsonyi reklámja
Néni, Kislány és Művészúr hozza össze az idei szezon szívünket leginkább melengető karácsonyi történetét.

Egy bérházban lakó, répát karikázó nénikével kezdődik a Müpa karácsonyi kisfilmje, aki felcsigázva pillant órájára, majd helyet foglal kedvenc foteljében a nappaliban. Kezdődik a koncert, vagyis a nyilvános próba, amennyiben a szomszédban egy rejtélyes csellóművész gyakorol ádázul (sajnos a cinizmusom nem tudta elnyomni bennem a vágyat egy olyan vágatra, amiben a hamisan húzott Gisz után ocsmány káromkodásba fullad a jelenet), Néninek pedig ez jelenti az egyik fő szórakozását minden nap. Legalábbis abból kiindulva, hogy amikor a második jelenetben andalító dallamok helyett bútorhúzogatásra lesz figyelmes, szomorkodva konstatálja, hogy a Művészúr bizony hurcolkodik. 

Ekkor érkezik meg másik főhősünk, Kislány, aki mély beleérző erőről tanúságot téve, azonnal észreveszi Nénin, hogy valami erőst nem klappol, és levelet ír a ház lakóinak, amibe nagyon sok energiát kellhetett feccölnie, mert sok lakás van, de lényeg a lényeg, hogy nem sokkal ezek után Néni talál az ajtaja előtt egy szépen megrajzolt borítékot, benne egy Müpa-jeggyel, amit hát gondolom a lakók crowdfundingoltak Kislány vezérletével.

Aztán begyorsulnak az események, de gondolom nem árulok el zsákbamacskát a filmet eddig meg nem tekintő olvasóink számára sem, hogy a cello concerto prímása természetesen Művészúr, aki rejtélyesen, mégis sokatmondóan néz Néni könnyáztatta szemébe az előadása végén, aki mellett ott örömködik Kislány is a szülei társaságában. 

A filmnek jó értelemben véve patetikus hangvétele van, és bár a történet azért nem Oscar-díjas, tökéletesen passzol a Müpa befogadást, a közösség és a művészet, a zene összetartó erejét hangsúlyozó kommunikációjába. 

Vagy ahogy a videó fülszövege fogalmaz: “Egy összetartó közösség, egy zenerajongó néni, egy rejtélyes szomszéd és egy melegszívű kislány megindító története a közösen átélt, felejthetetlen pillanatokról és arról, hogyan teheti szebbé és teljesebbé életünket a művészet.”