hero
Bicsérdi-Fülöp Ádám 2022. január 13. 10:55
Még a Magyar Fórumot is előbb szólítják a Kormányinfón a legtöbb vezető híroldalnál
A Telex gyűjtötte össze, hogy a 2021-es kormányinfókon milyen preferenciák alapján kérdezhetnek az újságírók.

2021-ben a magyar kormány összesen 32 alkalommal tartott Kormányinfót, azaz olyan eseményt, ahol a regisztrált sajtómunkatársak kérdezhetnek a kormány képviselőitől. Mivel a magyar kormány tagjai, szervei rapszodikusan, vagy egyáltalán nem válaszolnak az ellenzéki sajtó kérdéseire, ez az egyik fő alkalom, amikor újságírók legalább kérdéseket tehetnek fel válasz reményében.

Ahogy arra a Telex gyűjtése azonban felhívja a figyelmet, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sorrendben szólítják fel a sajtó munkatársait egy ilyen eseményen. Épp ezért a Telex összeszedte a 2021-ben tartott 32 kormányinfó alapján, hogy milyen preferencia-sorrend rajzolódik ki a tévécsatornák, lapok és online híroldalak között ezen a sajtóeseményen.

A gyűjtés alapján az élen nincs meglepetés, átlagban a kormánybarát M1, a Magyar Nemzet és az Origo kap először szót ezeken a rendezvényeken. Utánuk jön az ATV és az RTL Klub, de az már elég érdekes, hogy a Heti TV például előzi a HírTV-t vagy a TV2-t is.

Van még finomság a listán, hiszen a Telex számításai alapján a Magyar Fórum átlagban hamarabb kérdezhet olyan, az olvasottsági lista elején szereplő oldalaknál, mint az Index, a 24.hu, a 444.hu, a HVG vagy épp a Telex.

A lap a lista mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy általában a bejutó újságírók közül mindenki kérdezhet, de előfordul, hogy egy-egy sajtóorgánumot be sem engednek (ahogy az a Magyar Hanggal többször is előfordult már.)