hero
bn 2021. május 10. 10:31
Magyar AI innováció nyert nemzetközi design díjat
A Flying Objects design stúdió tervét 9500 induló közül választotta ki 98 szakember az iF Design Awardon.

A Flying Objects a díjat a logisztikai műveletek gyorsítását és biztonságát szolgáló AX System irányítórendszerért vehette át az iF design versenyén. Az elbíráláskor többek között azt vizsgálták, hogy mennyire innovatív a termék, milyen a formai megjelenése és hogyan segíti a funkció a felhasználót.

Az iF Design Awardon szerzett díjak pontot érnek a Kreatív Apex Design toplistáján, kattints ide a verseny részleteihez és a pontszámítási táblázathoz.

A Safety Logistics Kft. ötlete alapján készült mesterséges intelligenciával működő rendszer biztonságosabbá és zökkenőmentessé teszi a közlekedést a raktárakban és logisztikai központokban. Az AX System képes detektálni két mozgó objektumot, kiszámítja mozgásukat, majd fény és hangjelzéseket ad. Így nem kell veszélyes kereszteződésekben feleslegesen lassítani vagy megállni, felgyorsul az árumozgatás és biztonságosabb a munkavégzés.

A stúdió közleménye szerint a munkahelyi balesetek száma az egész világon folyamatosan nő. Európában évente közel hárommillióan sérülnek meg munka közben, a balesetekből több mint fél milliót okoznak járművek, ebből több ezer súlyos kimenetelű vagy halálos. 

„A Flying Objects formaterve a funkciót és a felhasználás területét veszi elsődlegesen figyelembe. Az egyszerű, indusztriális design rejti az elektronikát és nélkülöz minden öncélúságot. A kompaktsága miatt könnyen javítható, az anyagválasztás pedig biztosítja az ütésállóságot, tartósságot. Univerzális csatlakozóinak köszönhetően egyszerűen felszerelhető a veszélyes útelágazások fölé” – írja le az AX System működését a stúdió.

Az iF Design Award 1954-es megalakulása óta segíti a design szektor és az ipar egymásratalálását. Nagy szerepe van abban is, hogy a formatervezés fontosságát megmutassa szélesebb közönségnek is. A Hannoveri vásár részeként indult, ma már több mint 70 ország designerei vesznek rajta részt a kis stúdióktól a csúcsvállalatokig. 

A Flying Objects stúdiót 2013-ban alapította Húnfalvi András és Laufer Ferenc.

Az iF-en idén díjat kapott még egy másik magyar fejlesztésű projekt, egy pénzügyes mobiljáték, a Platypus: a FinLit Story is.