hero
-fi- 2021. május 04. 12:20
Magyar pénzügyes mobiljáték nyert díjat az iF Design Awardon
A magyar fejlesztésű edutainment applikáció, a Platypus: a FinLit Story díjat kapott az idén 67. alkalommal megrendezett iF Design Awardon. A fiatalok pénzügyi tudatosságának, gazdasági ismereteinek fejlesztését célzó mobiljáték ötletét az OTP Fáy András Alapítvány találta ki, az applikáció megtervezését, a dizájn kivitelezését és részben a fejlesztést a magyar Supercharge innovációs ügynökség végezte. IT- és technológiai oldalról a Nuage Groupe is részt vett a projektben.

A pénzügyi témájú, mobilos oktatójátékot – kormányzati forrás bevonásával – alkotta meg az OTP Fáy András Alapítvány, melynek célja, hogy „a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási alapismereteket szórakoztató formában adja át elsősorban az iskolás korú fiataloknak” – olvasható a közleményben. 

Az applikáció egy űrwestern kalandjáték, melyben a főhősöknek pályáról pályára haladva különböző, pénzügyi vonatkozásokkal teletűzdelt kihívásokat teljesítenie. Az alkalmazás tavaly október óta tölthető le ingyenesen mind iOS, mind Android rendszerű eszközökre, eddig már közel 35 000 felhasználó töltötte le.

Az appot tavaly az Év honlapja pályázaton két kategóriában is díjazták Magyarországon, egyrészt Az év applikációja Különdíjat, másrészt Az év kreatív megoldása Minőségi díjat nyerte el. Idén pedig az iF Design Awardon díjazták a mobiljátékot Kommunikációs dizájn – App/Szoftver kategóriában.

Az iF Design Awardon szerzett díjak pontot érnek a Kreatív Apex Design toplistáján, kattints ide a verseny részleteihez és a pontszámítási táblázathoz!

A németországi központú, iF Forum International Design szervezet által 1954 óta odaítélt elismeréssel évről évre különböző iparágak dizájn szempontból legszínvonalasabb termékeit díjazzák. Idén többek között az iPhone 12 Pro okostelefon, vagy a BMW iX elektromos modellje is elismerésben részesült. A 2021-es díjakat egy 98 főből álló, független, nemzetközi szakértői zsűri értékelése alapján ítélték oda, 52 országból közel 10.000 nevezés érkezett.

A projekt ötletgazdája és megvalósítója az OTP Fáy András Alapítvány, míg az applikáció konkrét megtervezését, beleértve a keretmese narratívájának és az app vizuális világának megalkotását, a játék logikájának, pályakoncepciójának és pontrendszerének kidolgozását, illetve az Alapítvány által összeállított edukációs tartalom beágyazását a Supercharge végezte. A fejlesztésben IT- és technológiai oldalról a Nuage Groupe is részt vett.

„Saját fejlesztésű, élményalapú edukációs programot valósítunk meg, melyben egyre nagyobb szerepet kapnak az innovatív digitális megoldások, hiszen ezek mára elengedhetetlenné váltak a hatékony oktatásban, ismeretátadásban. A Platypus applikáció megalkotását egy többéves előkészítő munka előzte meg, és nagy büszkeség számunkra, hogy a felhasználók pozitív visszacsatolása mellett rangos hazai és nemzetközi szakmai elismerésekben is részesülünk” – fogalmazott Mészáros Tamás, az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumának elnöke.  

„A fajsúlyos téma ellenére egy kifejezetten könnyed játékot terveztünk meg: a Platypus pályák rövidek, a kihívások érthetőek, a leírások velősek és lényegretörőek. Az egyéni tanulás mellett fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a Platypus a szervezett oktatás keretei között, egy hagyományos tanóra során is kipróbálható. A játék osztálytermi módja egy könnyen elérhető, élménydús lehetőséget kínál az oktatóknak a tananyag színesítésére, interaktívvá tételére” – húzta alá Ács Dávid, a Supercharge üzletfejlesztési vezetője.

Az OTP Fáy András Alapítvány jelenleg az applikáció továbbfejlesztésének lehetőségeit járja körbe, amelynek a pénzügyi tartalom mellett a karrier- és pályaválasztási ismeretek is a középpontjában állnak – áll a közleményükben.