hero
Balkányi Nóra 2021. szeptember 22. 14:55
Radiohead-albumhoz kapcsolódó apokaliptikus festményeket adnak el
Stanley Donwood munkái vásznanként több, mint négymillió forintot érhetnek.

Donwood akkor festette a képeket, mikor a 2000-ben megjelent Kid A borítóján dolgozott. Az egyenként 10 ezer fontosra becsült festmények így mind kötődnek az akkor kevert technikával – fizikai festés mellett digitálisan – létrehozott borító rideg világához. A hat nagy vászonképre októberben lehet majd online licitálni a Christie’s aukciósháznál. Az aukció kapcsán Donwoodnak és a Radiohead frontemberének, Thom Yorke-nak közös kiállítása is nyílik How to Disappear Completelycímmel Christie’s londoni székhelyén, október 9-15. között.

Stanley Donwood, Hole (2001) - Christie’s Image Ltd. 2021

Donwood és Yorke még az egyetemen találkoztak, Donwood az 1995-ben megjelent The Bends óta dolgozik együtt a zenekarral az albumborítókon. A most aukcióra kínált képek egy farmon készültek, amit a Radiohead az 1997-es Ok Computerrel megkeresett pénzből alakított stúdióvá. Miközben a zenekar dolgozott, Donwood mindenféle anyaggal festett – akrilfestékkel, szénnel, festékszóróval, papírkollázzsal. „Kábé szimbiózisban dolgoztunk” – mondta a Penta szaklapnak. „Arra próbáltam válaszolni, amit hallottam, a zenei teret igyekeztem vizuálissá alakítani. Ez nagyon jó munka: a zene maga hozza létre a saját képi világát.” 

via Penta (Barrons)

Borító: Stanley Donwood, Residential Nemesis (1999). Acrylic and charcoal on canvas. 167.5 x 167.5cm. Courtesy Christies Images Ltd. 2021. (részlet)