hero
Fülöp István 2021. december 03. 12:55
Kinevezték az NMHH új elnökét
Áder János köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Magyar Közszolgálati Egyetem rektorát nevezte ki a rekordméretű lelépti díjjal távozó Karas Monika helyére.

Áder János Orbán Viktor javaslatára, 9 évre nevezte ki Koltayt december 4-i hatállyal, ami a médiahatóság fideszes befolyásolhatóságát így elméletben 2030-ig kitolja - írja a Telex. Koltay 2010 és 2019 között tagja volt az NMHH vezetésével megbízott Médiatanácsnak.

Az NMHH honlapján olvasható életút szerint Az NMHH honlapján közzétett tájékoztató szerint Koltay András a NKE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára. LL.M. (Master of Law) fokozatot szerzett 2007-ben a University College Londonon, korábban a strasbourgi Emberi Jogok Nemzetközi Intézetében szintén folytatott tanulmányokat. PhD-fokozatát 2008-ban szerezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán. Legfőbb kutatási területei a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok kérdéseihez kapcsolódnak.

Koltay András (forrás: NKE)

A szólásszabadság alapvonalai címmel 2009-ben jelent meg monográfiája (Századvég), 2013-ban angol nyelven Freedom of Speech – The Unreachable Mirage című (Wolters Kluwer), 2016-ban pedig A vallások, az állam és a szólás szabadsága című kötete (Századvég). Ezeken kívül több mint 250 tudományos publikációt jegyez magyar és külföldi nyelveken.

2010 októbere óta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja. Főszerkesztője a Iustum Aequum Salutare jogtudományi folyóiratnak, míg felelős szerkesztőként jegyzi az In Medias Res, a sajtószabadsággal és a médiaszabályozással foglalkozó tudományos folyóiratot. 2018 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

Nem ér egy Karast se 

Karas Monika hivatalos lemondásakor új kihívások keresését említette, aztán nagyon hamar kiderült, hogy ez alatt azt kell érteni, hogy az Állami Számvevőszék felkérte alelnökének, bruttó 4,2 millió forintért havonta. Az NMHH távozó elnökének közszolgáknál szokatlanul magas, sőt példátlanul magas végkielégítést biztosítottak: 2013 óta, az első elnök, Szalai Annamária halála óta töltötte be a tisztséget, most pedig bruttó 61,6 millió forintot kapott, ennek “egyik része végkielégítés, a másik pedig a rá vonatkozó – a médiaszektorra kiterjedő – elhelyezkedési tilalom miatti kártalanítás volt” - írta akkor a 24.hu.

Az NMHH elvileg a médiapluralizmust volna hivatott ellenőrizni, valamint a hatályos médiatörvény betartatását, azonban 2010 óta nem sok alkalommal fordult elő, hogy az öttagú Médiatanácsban lennének nem a Fidesz által delegált tagok (na jó, vicceltünk, még sose fordult elő).

Karas Monika tekintélyes munkásságáról már korábban írtunk, legutóbb annak kapcsán, hogy 2019 nyarán megtriplázták a fizetését. Akkor A Médiatanács sosem keresztezte a Fidesz útját című cikkünkben sorra vettük a Médiatanács aránytalanul szerény (például a Mediaworks vagy a KESMA létrejöttekor) vagy éppen túlzó (például az RTL-Central-fúzió izomból elkaszálásakor) lépéseit, amelyek mind-mind államilag torzították a médiapiacot. Ugyan ez csak egy eszköz volt a sok közül a Fidesz kezében, mindenesetre a tanács minden tőle telhetőt megtett, hogy 100 százalékot teljesítsen, és ahogy fentebb láttuk, mindez win-win szituációnak bizonyult.