Kapcsolati erőszak áldozatain segít a Vodafone Alapítvány Bright Sky appja
A bántalmazó kapcsolatban élőknek és környezetüknek is hasznos információkat adó Bright Sky HU alkalmazásban a segítő civil szervezetek elérhetőségei is szerepelnek.

Kevés olyan digitális megoldás létezik, ami tájékoztatja és támogatja is a kapcsolati erőszak érintettjeit és környezetüket. A járvány miatt ráadásul a bántalmazottak a korábbinál is nehezebben tudnak kapcsolatba lépni a segítő szervezetekkel – írja közleményében a Vodafone Magyarország Alapítvány az app szükségességéről.

A Bright Sky applikáció a nemzetközi Vodafone Alapítvány saját fejlesztése, most Magyarországgal együtt kilenc másik országban elérhető, országonként lokalizált tartalommal. Az alkalmazás bármilyen okostelefonon használható, ami fontos szempont volt a fejlesztés során. A Bright Sky HU minél több érintettnek és a környezetükben élőknek is átfogó információt, elérhető, gyors támogatást szeretne adni. 

Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára szerint a szakmai szervezetekkel történt egyeztetés során egyértelműen kiderült, hogy szükség van a digitális megoldásokra „Bár a kapcsolati erőszak globális probléma, még mindig nagyon keveset tudunk róla. Ez a felismerés, illetve az vezetett a Bright Sky applikáció létrejöttéhez, hogy mi, hétköznapi emberek is segíthetünk a bajbajutottakon, ha tudjuk, hogyan tegyük. Az alkalmazással egyrészt az áldozatok, másrészt a közvetlen környezetük kezébe adunk egy olyan technológiai eszközt, ami könnyen elérhető és hasznos információkat tartalmaz a kapcsolati erőszakról, valamint a segítségkérés fajtáiról. Bízunk abban, hogy a digitalizáció nyújtotta előnyökkel hatékonyan támogathatjuk a bajbajutottakat és a nekik segíteni vágyókat.”

A Vodafone Magyarország Alapítvány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel dolgozott együtt szorosan a projekten. „A párkapcsolati erőszak témájával foglalkozó közösségi oldalakon, mint amilyen az A szeretet nem árt hivatalos Facebook és Instagram oldalunk is, ugyan minden tudnivaló és elérhetőség megtalálható, ahol az érintettek anonim módon, kötöttség és szégyenérzet nélkül fordulhatnak hozzánk segítségért, mégis azt tapasztaljuk, hogy ezeket a nyilvános oldalakat a bajba jutottak, saját biztonságuk érdekében nem jelölik vagy követik be. Fontos, hogy a közösségi média mellett legyen egy olyan felület is, ami az érintettek számára közvetlenül elérhető, de a használatáról a külvilág nem értesül olyan egyszerűen” – mondta Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója.

Azonnali segítségkérés 

Az „online biztonsági útmutató” megmutatja, hogyan lehet megóvni a digitális életteret, email és közösségimédia-fiókokat a bántalmazótól. Az appban van egy  rövid, 12 kérdéses gyorsteszt is, amivel a felhasználók elemezhetik helyzetüket, de esettanulmányokat is lehet olvasni a szexuális beleegyezés és zaklatás témakörében. A Bright Sky applikációval emellett veszélyhelyzetben azonnali segítséget lehet kérni a szakmai szervezetektől és a hatóságoktól is.

Barabás Ildikó alezredes, az ORFK munkatársa elmondta, hogy a bántalmazottak a már ismert, régebb óta működő csatornák mellett az új applikáción keresztül is bejelentést tehetnek a rendőrségen, ha veszélyben érzik magukat: „A kapcsolati erőszak bűncselekmény, ezért arra biztatjuk az érintetteket, hogy mielőbb forduljanak a rendőrséghez. Erre több lehetőségük is van: a 112-es segélyhívó telefonszám tárcsázása mellett akár a helyi rendőrkapitányságokon személyesen vagy online, a police.hu oldalon, illetve a Bright Sky applikáción keresztül is felvehetik velünk a kapcsolatot.”

Az appban szerepelnek az országos segélyvonalak és a témában jártas, anyagi, pszichológiai vagy jogi támogatást adó segítő civilek elérhetőségei is.