hero
Itt a jövő okosbukója bicikliseknek
Kiterjesztett valóság, mesterséges intelligencia, 360 fokos kamera, beépített hangszórók, fényes lámpák, ütésvédő technológia egy német design stúdiótól.

A közúti forgalom legveszélyeztetettebb résztvevői továbbra is a kerékpárosok. Miközben az autók egyre biztonságosabbak, csak az Egyesült Államokban évente több mint 700 kerékpáros hal meg a forgalom más szereplői miatt, olvasható a Yankodesign posztjában, amelyben a Thinkable Studio új bukósisak-koncepciójáról ad hírt. 

A német design stúdió a kiterjesztett valóság, a mesterséges intelligencia és egy hatékony sisakvédő technológia kombinációjával akar az eddigieknél is nagyobb biztonságot adni a kerékpárosoknak a savAR elnevezésű okossisakkal, amely saját térfigyelő rendszerrel segíti a balesetek elkerülését. 

Mindezt úgy, hogy az AI idővel képes tanulmányozni és megismerni a biciklis viselkedését, és „előre látja” a kerékpáros háta mögötti, vagy bármely más irányú forgalom veszélyes helyzeteit, a túl gyorsan közeledő járműveket. A hullámvezető kijelző technológiának köszönhetően a kerékpáros számára is megjeleníti ezeket, mielőtt a szituáció tényleg elfajulna. Gyakorlatilag egy 360 fokos kamerával segíti a bringásokat, akik így tudatában lehetnek a potenciális veszélyeknek, és esélyt kapnak, hogy elkerüljék az ütközéseket. Az AI kiszámítja az ütközés lehetséges menetét és az ütközésig eltelt időt, majd a rendszer vészjelzést jelenít meg a kijelzőn, és hangos riasztást küld a beépített hangszórókon keresztül.

A biztonságos kerékpározáshoz az is hozzátartozik, hogy az autósok tudják, merre fog kanyarodni, vagy mit fog tenni a biciklis. A sisak ezért rendkívül fényes LED-es irányjelző lámpákat és intelligens féklámpákat is kapott, amelyek Bluetooth-vezérléssel és hangvezérlő rendszerrel aktiválhatók. A SavAR természetesen kompatibilis a bringás okostelefonjával vagy a kerékpáros komputerrel, így az útvonaltervezésben, a navigációban is segít, és még statisztikákkal is szolgál. 

Ha mégis baleset történik, a MIPS (Multi-directional Impact Protection System) ütésvédő technológia segít a komolyabb fejsérülések megelőzésében. Ennek a lényege az, hogy a sisak belsejében levő  csúszó felületek ütés esetén elfordulnak, hogy csökkentsék az ütés energiáját és az agyi sérülés kockázatát, illetve súlyosságát. Az okossisak rögzíteni is tudja a történéseket, ami egy esetleges per esetén jöhet jól. 

A bringás és motoros közlekedés biztonságosabbá tétele és a balesetek elkerülése sok fejlesztőt foglalkoztat. Az egyik, már kereskedelmi forgalomban is kapható hasonló termék a LIVALL legújabb generációs bukója, ami a kanyarodást és a fékezést is jelzi a forgalom többi résztvevőjének, esés esetén pedig a sisak az applikáción keresztül vészüzenetet küld egy előre megadott kontaktszemélynek a GPS koordinátákkal. Az EyeRide a motorosokra vigyáz: nano OLED head-up kijelzővel, GPS-szel, hangvezérlővel és kihangosítóval szereli és okosítja fel a bukósisakokat, hogy ezzel is biztonságosabbá és kényelmesebbé tegye a motorozást. Egy külső vezérlőegységből áll, amely szerényen a sisak oldalára simul, valamint egy kis projektorból, amelyet a sisak belsejéhez kell csatlakoztatni, a jobb szem fölé. A Nano HD SONY OLED technológia az információt és a navigációt a látótér jobb oldalára vetíti ki. 

Visszatérve a SavAR sisakjára, a komoly biztonsági funkciókkal rendelkező, mesterséges intelligenciával felturbózott bukót egyelőre még nem gyártják, pedig biztos, hogy kereslet lenne rá.

A rovatot a Telenor támogatja