hero
Kreatív 2021. június 30. 11:53
5 okos bringás kiegészítő, amikkel sokkal biztonságosabb a tekerés
Okosbukó, felfújódó gallér, napelemes lakat és kerékpáros dashcam a balesetek és lopások megelőzésére.

Mindent lát és megjegyez: Dashbike

A távolságméréssel, GPS-szel, zuhanásérzékeléssel, hátsó lámpákkal és még sok más extrával ellátott bringás dashcamet német profi kerékpározók kezdték el fejleszteni egy súlyos balesetet követően. A Dashbike 120 fokos nagylátószögű kamerája minden veszélyes helyzetet észlel és rögzít HD felbontásban: a kerékpárosokat túlságosan megközelítő járműveket, a sebességet, a hátulról érkező kocsikat, stb. Mindig tudja, mi történt, mikor, hol és hogyan. 

A 6 órás akkumulátor-üzemidővel rendelkező eszköz Bluetooth-szal kapcsolódik tulajdonosa okostelefonjához, a történések és az érzékelők által rögzített adatok a Dashbike alkalmazásával könnyen visszanézhetők, kiértékelhetők, és akár bizonyítékként is bevethetők, ha jogi úton kell tisztázni egy baleset körülményeit. Az eszköz extra erős nappali és éjszakai menetfénye már önmagában sok rizikós helyzetet megelőz. 

A daschcam a szemfüles támogatók számára 199 eurórért (70 ezer forintért) elérhető még egy darabig a Kickstarteren. A gyártáshoz szükséges összeg már összegyűlt, a fejlesztők 2021 novemberére ígérik a szállítást (Kickstarter)

Indexelő sisak: Livall EVO21

A LIVALL Design adatai szerint a kerékpáros balesetek számát jelentősen megnöveli az, hogy a kanyarodást és az irányváltási szándékot a bringások csak a karuk lengetésével tudják jelezni. Ezen segít a fényjelzéseket adó, legújabb generációs okosbukósisakjuk, ami nem csak a kanyarodást, hanem a fékezést is jelzi a forgalom többi résztvevőjének. A jelzéseket a bringás a sisakkal összeköttetésben levő, kormányon elhelyezett távirányítóval adja meg. 

A sisak szenzorai képesek érzékelni, ha a bringás fékez, így automatikusan bekapcsolódik a „féklámpa”, ami a sötétben jócskán megnöveli a biztonságos közlekedés esélyeit. Esés esetén a sisak az applikáción keresztül vészüzenetet küld egy előre megadott kontaktszemélynek a GPS koordinátákkal, ha pedig téves a riasztás – nem történt sérülés, vagy csak leesett a sisak -, a jelzés 90 mp-ig visszavonható. A LIVALL bukója sikeres Indiegogo-kampányt zárt, az utolsó kedvezményes körben a termék még 89 dollárért 8(6 ezer forintért) megrendelhető. (Indiegogo).

Lopásbiztos, napelemes okoslakat: Weeylock

A hagyományos kerékpárzárak ma már egyáltalán nem jelentenek garanciát arra, hogy egy bicikli órák múlva is ott lesz. A Weeylock okoszár intelligens funkciókkal, rongálásbiztos tokkal és lopásjelzővel könnyíti meg a bringások életét, és mivel napenergiával működik, a folyamatos töltésre sem kell külön figyelni. A zárat egy apró keyfob vagy egy app segítségével lehet  feloldani, ezenkívül a zár és a telefon Bluetooth párosításakor négyjegyű jelszóra is szükség van. Az alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy a bicikli tulajdonosa távolról hozzáférést biztosítson a kerékpár használatához családtagjainak, barátainak, külön kódok nélkül. 

A Weeylock napelemmel működik, a lítium akkumulátor kültéri és beltéri fényben is tölti magát, és a fejlesztők szerint akár 3 hónapig is használható egy teljes feltöltéssel. Ha valaki megpróbálja meglovasítani a kerékpárt, a Weeylock 100 dB-es, sikító hanggal riaszt. Maga a zár erősített üvegszálból és alumíniumötvözetből épített masszív, ütésálló tokot kapott, a virtuális támadásokat pedig AES 128 titkosítással védett Bluetooth-kapcsolat akadályozza meg.  Az early bird támogatók kb. 80 dollárért, vagyis 24 ezer forintért csaphattak le rá, a gyártás már folyamatban van. (Kickstarter)

Dizájngallérból bukósisak: Hövding

A Hövding gallérszerű eszköze esés, ütés, baleset esetén magától aktiválódó légzsákot tartalmaz, 0,1 másodperc alatt képes felfújódni, majd a fejet és a nyakat körbeölelve egy masszív védőburkolatot képezni. A légprotektorba egy olyan szerkezetet építettek, amely szenzorain keresztül másodpercenként kétszázszor pásztázza a bringás minden mozdulatát, és amint egyszer is rendellenes mozgást érzékel, egyből élesíti magát. A stanfordi egyetemen végzett tudományos kutatások szerint a légzsák technológiája nyolcszor biztonságosabb, mint a hagyományos, merev vázas kerékpáros sisakok többsége.

A Hövding harmadik generációs modellje egy 12 órás működésre tervezett új akkumulátort kapott, a felhasználók a hozzá fejlesztett iOS és androidos alkalmazásban az akksi aktuális töltöttségi állapotát, a megtett távolságot és a sebességet is nyomon követhetik, vészhelyzet esetén pedig két kattintással lehet rövid üzenetet küldeni az előre megadott személy telefonjára. A sisak-gallért 350 eurótól (123 ezer forinttól) a gyártó weboldaláról lehet beszerezni. 

Légtisztító bringakerék: Rolloe

A városi levegő javítását célzó ötlet Kristen Tapping-től, a London South Bank University harmadéves hallgatójától származik, aki a campusra tartva London utcáin bringázik át. A koncepció lényege, hogy a kerék mozgás közben a levehető, mosható szűrőin keresztül képes tisztítani a belvárosi levegőt, amelyet a buszok, autósok puffognak tele szennyező gázokkal.

A szennyezett levegő porszemcséi a mozgásban lévő kerék belső, hengeres nyílásain keresztül jutnak be, amelyeket a centrifugális erő a gumiköpeny alatti váz aktív szén- és HEPA-filterekkel burkolt rétegén présel át. Mivel a filterréteg nemcsak megszűri, de vissza is tartja a beszívott apró pollen- és porrészecskéket, ezért a szűrőt a tervező tapasztalatai szerint hetente egyszer, vagy minden megtett 250 kilométer után le kell szedni, és ki kell tisztítani. Ezzel számításai szerint egy bringás tekerés közben kilométerenként 0,665 köbméter levegő szennyezettségét képes megszűrni, csökkenteni. A tervek szerint a termék 2022 tavaszán lesz elérhető a termék.

A sorozatot a Telenor támogatja.